Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Structureel te laat komen

Structureel te laat komen

Gepubliceerd: 07-feb-2022 08:00

Structureel te laat komen

In dit artikel bespreken we een ontslag op staande voet vanwege frequent verzuim: een medewerker die meerdere malen te laat komt in een korte tijd.

Ontslag op staande voet

De situatie is als volgt. Werknemer is sinds januari 2018 in dienst bij werkgever als monteur. In augustus 2021 is werknemer op staande voet ontslagen omdat hij structureel te laat kwam. Werknemer is van mening dat het gegeven ontslag op staande voet niet geldig is omdat er geen dringende reden is en het ontslag onregelmatig is gegeven. Om die reden zou werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld hebben volgens werknemer. In onderhavig geding vordert werknemer een betaling van de transitievergoeding, een vergoeding vanwege een onregelmatige opzegging en een billijke vergoeding.

Waarschuwingen

Vastgesteld is dat werknemer maar liefst 12 keer te laat is gekomen in een tijdsbestek van 6 maanden. Elke keer betrof het niet enkele minuten maar een half uur tot een uur. Dit heeft werkgever kunnen aantonen en onderbouwen. Werknemer is meerdere malen gewaarschuwd voor het te laat komen en was op de hoogte dat hij kon worden ontslagen als het nog een keer voor zou komen.

Oordeel

De kantonrechter is niet mild richting de werknemer en oordeelt dat niet werkgever maar nu juist werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld door zo vaak te laat te komen ondanks alle waarschuwingen die werkgever hem gegeven heeft. De vorderingen van werknemer worden om die reden afgewezen. Daarnaast wordt werknemer ook nog eens veroordeeld tot betaling van de proceskosten.

NOVO’s tip

Hoewel dit een mooi voorbeeld is van een terecht gegeven ontslag op staande voet, is het altijd raadzaam om voorzichtig om te gaan met deze verstrekkende vorm van ontslag. Omdat de consequenties voor een werknemer groot zijn, is niet elke ontslag op staande voet zomaar regelmatig en riskeer je als werkgever niet alleen de schadevergoeding wegens het niet in acht nemen van de opzegtermijn en de transitievergoeding, maar ook nog een billijke vergoeding. Laat je daarom goed adviseren over alle voorwaarden en vereisten. Is het ontslag onverwijld gegeven, is er een dringende reden en is de werknemer direct meegedeeld wat de reden voor ontslag is? Zijn er andere (persoonlijke) omstandigheden? Dat alles moet zorgvuldig worden afgewogen. Wilt u hier bij begeleid worden? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. Dat kan via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.

 

 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!