Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Recht op loon bij verplicht verlof?

Recht op loon bij verplicht verlof?

Gepubliceerd: 04-apr-2022 08:00

Recht op loon bij verplicht verlof?

Hoe zit het met gedwongen, onbetaald verlof in het geval van seizoenwerkers zoals piloten? Bestaat er in alle gevallen een "recht" op loon?

Wijziging in standplaats

De situatie is als volgt. Werknemer is sinds maart 2013 in dienst bij werkgever als co-piloot. Sinds april 2014 is zijn vaste standplaats Amsterdam. Het winterseizoen bij werkgever loopt van 1 november tot 1 april. Omdat er dan minder vluchten zijn, verhuurt werkgever zijn bemanning aan andere luchtvaartmaatschappijen die wel voldoende werk hebben in deze periode. De standplaats van de betrokken werknemer verandert dan. In de arbeidsovereenkomst van werknemer in kwestie is geen verplichting opgenomen om akkoord te gaan met deze tijdelijke wijziging in standplaats. Hij kan derhalve instemmen of weigeren.

Twee periodes

Werknemer heeft in de maanden januari en maart 2018 en december en januari 2019 niet gewerkt als gevolg van het winterseizoen van werkgever. Vanwege zijn gezinssituatie kon hij een standplaatswijziging niet accepteren. Om rond te kunnen komen, moest hij als zelfstandige ICT-er werken. Werkgever heeft over deze periode het loon niet betaald.

Informatieplicht

De kantonrechter buigt zich over de vraag of werkgever werknemer al dan niet had moeten doorbetalen in de periodes van gedwongen verlof als gevolg van het winterseizoen. De rechter beantwoordt de vraag aan de hand van de volgende overwegingen:

  • het is vast beleid dat werkgever de werknemers met gedwongen verlof stuurt indien zij niet akkoord gaan met een tijdelijke wijziging in standplaats.
  • Vervolgens moet vast komen te staan dat werkgever werknemer heeft ingelicht over de mogelijkheden van onbetaald, gedwongen verlof en een wijziging in standplaats. Werkgever heeft dit over 2019 nagelaten, waardoor er recht op loon is over (alleen) die periode. 

NOVO’s tip

Of een (gedwongen) verlof al dan niet betaald dient te worden door een werkgever, is afhankelijk van vele (spel)regels. Ook binnen de verschillende sectoren, cao’s en soorten werknemers zijn er uitzonderingen. Bekijk de juiste onderliggende documenten (cao, interne beleidsregels, arbeidsovereenkomsten) voor een juiste communicatie tussen werkgever en werknemer. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. U kunt ons bereiken per mail op info@novo-advocatuur.nl en telefonisch via 076-2056040.

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!