Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Voorlopig akkoord over nieuwe EU-wetgeving inzake minimumlonen.

Voorlopig akkoord over nieuwe EU-wetgeving inzake minimumlonen.

Gepubliceerd: 06-jun-2022 08:00

Voorlopig akkoord over nieuwe EU-wetgeving inzake minimumlonen.

Lonen werden voorheen altijd gezien als een nationale aangelegenheid. Met de nieuwe Europese richtlijn over de minimumlonen lijkt daar nu verandering in te komen. De EU beoogt de minimumlonen van haar EU-lidstaten meer te stroomlijnen.

Na nachtelijke onderhandelingen heeft het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie vanmorgen een akkoord bereikt over eerlijkere minimumlonen in de EU. Deze nieuwe wet beoogt de werk- en leefomstandigheden van Europese werknemers te verbeteren en ongelijkheid tegen te gaan.

De richtlijn bepaalt de minimumlonen voor de EU-landen, waarbij (meer) rekening wordt gehouden met de koopkracht van werknemers en met de verhouding tot andere lonen in het land.

Toetsing van het minimumloon moet, na de implementatie in de Nederlandse wetgeving van de Europese richtlijn, gedaan worden aan de hand van twee criteria:

  • minimaal 50% van het gemiddeld brutoloon, en
  • 60% van het mediaan brutoloon,

aldus PvdA-Europarlementariër en hoofdonderhandelaar Agnes Jongerius.

Nederland

Voor Nederland betekent dit een stijging van € 10,48 bruto naar € 14,00 bruto per uur. Nederland is een van de 22 (van de in totaal 27 EU-lidstaten) die nu nog niet voldoet aan de richtlijn. Voor het grootste gedeelte is er dus werk aan de winkel en zaak dat zij de richtlijn naleven.

Jongerius: "Het wordt nu tijd voor een inhaalslag. Ik weet dat het fors is, maar ik weet dat het echt nodig is met de stijgende energie- en voedselprijzen." Zij noemt daarbij voorbeeldberoepen als pakketbezorgers, winkelmedewerkers en schoonmaakwerkers.

Petra Bolster, bestuurslid bij FNV, is van oordeel dat het bepalen van het minimumloon zo transparanter wordt en weinig ruimte over laat voor onenigheid of onduidelijkheid.

Cao en vakbonden

EU-lidstaten moeten tevens een plan maken om ten minste 80% van de werkenden onder een cao te laten vallen. Tevens moeten lidstaten ingrijpen als werknemers en vakbondsbestuurders onder druk worden gezet door werkgevers.

Het aanpassen van de nationale wetten naar deze richtlijn (de implementatie) zal ongeveer zo’n 2 jaar in beslag nemen.

Bent u benieuwd wat deze wijziging voor uw onderneming betekent? Neem contact op met NOVO Advocatuur en Mediation, specialist in Arbeidsrecht te Breda, via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.   

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!