Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Persoonlijke omstandigheden bij ontslag op staande voet wegens seksuele intimidatie

Persoonlijke omstandigheden bij ontslag op staande voet wegens seksuele intimidatie

Gepubliceerd: 25-jul-2022 08:00

Persoonlijke omstandigheden bij ontslag op staande voet wegens seksuele intimidatie

Wat voor rol spelen de persoonlijke omstandigheden bij een ontslag op staande voet? In een recente uitspraak van het Gerechtshof Arnhem – Leeuwarden kwam dit aan de orde. We bespreken de punten in dit artikel.

Seksuele intimidatie

De situatie is als volgt. Werknemer is al vanaf mei 2005 in dienst bij werkgever. Op 29 oktober 2020 biedt hij zijn collega, mevrouw X, een kar aan om een zware doos te kunnen sjouwen. Nadat mevrouw X de doos naar haar auto heeft gesjouwd, brengt zij de kar terug. Hierna loopt werknemer mee naar haar auto en hebben zij 10 minuten staan praten. Achteraf blijkt dat werknemer een opmerking over de borsten van mevrouw X heeft gemaakt. Diezelfde dag heeft mevrouw X in een e-mail aangegeven het op prijs te stellen als werknemer niet meer aan haar borsten zou zitten (onduidelijk is of er alleen iets over gezegd is, of dat er ook daadwerkelijke betasting is geweest). Hierna heeft werknemer meerdere malen contact gezocht met mevrouw X. Op 3 november 2020 heeft mevrouw X bij de leidinggevende van werknemer een officiële klacht in te zullen dienen als zij nog een keer wordt lastiggevallen door werknemer. Mevrouw X is voorts arbeidsongeschikt uitgevallen door dit hele gedoe.

Ontslag

Op 5 november 2020 wordt werknemer uitgenodigd voor een gesprek en wordt hij diezelfde dag op staande voet ontslagen.

Werknemer heeft de kantonrechter verzocht om herstel van de arbeidsovereenkomst. De kantonrechter heeft geoordeeld dat het ontslag op staande voet terecht is gegeven. Onderhavige uitspraak bespreekt de uitspraak in hoger beroep, die door werknemer hierop is aangespannen.

Hoger beroep

Ook het hof komt tot het oordeel dat het ontslag op staande voet rechtsgeldig is gegeven. Werkgever heeft onderzoek gedaan voordat het ontslag is gegeven. Na de melding van 3 november zijn er meerdere functionarissen en de raad van bestuur gevraagd om hun verhaal. Het verhaal van mevrouw X is consistent geweest en getuigen hebben haar verhaal bevestigd. Werknemer heeft de aantijgingen niet ontkend omdat mevrouw X “hem daarop zou aanvallen”. Deze uitlegt volgt het hof niet. Immers is het logisch dat iemand zich juist uitdrukkelijk zou willen verweren indien een aantijging – zeker van seksuele intimidatie - onjuist zou zijn en hij zijn baan terug zou willen.

Het hof oordeelt dat de gedragingen zo buitengewoon ernstig zijn dat het niet van werkgever gevergd kan worden om werknemer terug te laten keren tot zijn werkzaamheden. Dat werknemer 58 jaar is, in een echtscheiding is gekomen vanwege dit voorval, geen zicht heeft op een nieuwe baan en zijn huis dreigt te verliezen weegt niet zwaarder dan het feit dat mevrouw X arbeidsongeschikt is geraakt vanwege het ongewenste gedrag van werknemer.

NOVO’s tip

Seksuele intimidatie en ongewenst gedrag levert in bijna alle gevallen een gerechtvaardigd ontslag op staande voet op. Let erop dat een ontslag op staande voet in zo’n geval ook onverwijld gegeven moet zijn. Dat wil zeggen direct nadat je als werkgever bekend bent geworden met een gedraging van een werknemer. Een onderzoek starten, zoals in deze zaak, is toegestaan maar direct na het onderzoek moet er een keuze worden gemaakt: ontslag of blijven. Daarnaast scheelt het natuurlijk als er huisregels / richtlijnen zijn over de do’s en don’ts op de werkvloer. Hulp nodig bij een ontslag op staande voet traject of in geval van vragen over gedragsregels op de werkvloer? Neem contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.   

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!