Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Jumbo ontslaat strafrechtelijk veroordeelde werknemer

Jumbo ontslaat strafrechtelijk veroordeelde werknemer

Gepubliceerd: 05-dec-2022 08:00

Jumbo ontslaat strafrechtelijk veroordeelde werknemer

In dit artikel gaan we in op de situatie dat een werknemer wordt ontslagen vanwege een strafrechtelijke veroordeling.

Aanhouding

Werknemer is sinds januari 1999 in dienst bij Jumbo Supermarkten in de functie van specialist proces. Op 30 juni 2020 is werknemer door de politie aangehouden op verdenking van deelname aan witwassen en invoer van cocaïne. Vanaf 20 augustus 2021 tot 10 juni 2022 hervat werknemer zijn werkzaamheden. Bij vonnis van 20 juni 2022 is werknemer veroordeeld tot een gevangenisstraf van 54 maanden vanwege deelname aan een criminele organisatie.

Jumbo verzoekt de kantonrechter om een ontbinding van de arbeidsovereenkomst op grond van de h-grond (omstandigheden die zodanig zijn dat van werkgever redelijkerwijs niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren) en de g-grond (verstoorde arbeidsverhouding).

Bijnaam

Jumbo motiveert de grondslagen als volgt. De zaak waar werknemer in veroordeeld is, in het Flamencoproces, heeft veel media-aandacht gekregen. Binnen de criminele organisatie heeft werknemer zichzelf de bijnaam ‘Jumbo’ toegekend. Dat werknemer de naam van werkgever heeft misbruikt voor criminele doeleinden, rekent werkgever hem aan.

De kantonrechter oordeelt dat er sprake is van een redelijke grond om de arbeidsovereenkomst op de h-grond te ontbinden. De rechter gaat mee in het betoog van Jumbo en oordeelt dat vaststaat dat werknemer 54 maanden niet kan werken. Daarbij kan de kantonrechter zich voorstellen dat Jumbo op zijn minst niet blij is met het gebruik van de naam Jumbo als bijnaam in een criminele organisatie.

De arbeidsovereenkomst wordt ontbonden, zonder toekenning van transitievergoeding.

NOVO’s tip

De h-grond fungeert als een vangnet om de arbeidsovereenkomst te ontbinden op een ander grond dan de meest voorkomende gronden zoals verstoorde arbeidsverhouding en disfunctioneren. Detentie van de werknemer is een van de bijzondere gevallen die valt onder deze bepaling. Wilt u meer weten over wat te doen bij detentie van de werknemer? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.   

 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!