Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Nevenwerkzaamheden leidt tot ontbinding e-grond

Nevenwerkzaamheden leidt tot ontbinding e-grond

Gepubliceerd: 06-feb-2023 08:00

Nevenwerkzaamheden leidt tot ontbinding e-grond

Steeds vaker werken werknemers parttime. Steeds vaker worden er ook nevenwerkzaamheden verricht of heeft een werknemer gewoon twee banen. Hoe zit het dan met de informatieplicht van de werknemer over diens nevenwerkzaamheden? Hoe verhoudt zich dat? We bespreken het in dit artikel.

Vertaalwerkzaamheden

De situatie is als volgt. Werknemer is sinds september 2010 in dienst bij werkgever, een onderneming gericht op de vliegtuigindustrie voor militaire en commerciële klanten. Werknemer moest veel reizen voor werk en genoot veel zelfstandigheid. De overeengekomen arbeidsovereenkomst bevatte een nevenwerkzaamhedenbeding.

Bij aanvang heeft werknemer geen nevenwerkzaamheden opgegeven. Werkgever heeft alle werknemers trainingen ethiek aangeboden en jaarlijks een Conflict of Interest formulier laten invullen. In 2014 heeft werknemer laten weten dat hij vertaalwerkzaamheden verricht voor het (familie)bedrijf van zijn partner. Deze informatie bevestigt hij nogmaals in 2016 in een geüpdatete Conflict of Interest formulier.

Omzet en winst

In juli 2021 ontvangt werkgever enkele facturen waarbij werknemer als opgegeven contactpersoon vermeld staat. Na onderzoek door werkgever bij de Duitse variant van de KVK, blijkt dat werknemer general manager en statutair directeur is van dit bedrijf van wie de facturen afkomstig zijn.

Ook blijkt dat dit bedrijf jaarlijks miljoenen omzet maakt en een winst van bijna 120 duizend euro. Werknemer heeft tijdens een zoom-gesprek over deze facturen verklaard dat er niets veranderd is in de situatie sinds het opgeven van de nevenwerkzaamheden sinds 2014 en 2016. Ook dit is wederom schriftelijk bevestigd.

Werkgever vindt dit ongepast en dient een ontbindingsverzoek in waarop de kantonrechter de arbeidsovereenkomst per 31 mei 2022 ontbonden heeft.

Hoger beroep

Werknemer was het daar niet mee eens en gaat in hoger beroep.

Vast staat dat werkgever nevenwerkzaamheden niet heeft verboden maar wel een informatieplicht op heeft gelegd op haar werknemers. Dit, om belangenverstrengeling te voorkomen. Vanwege de zeer zelfstandige functie van werknemer bij werkgever, was deze informatieplicht nog belangrijker. Dit heeft werkgever kunnen motiveren.

De integriteitscursussen en de Conflict of Interest formulieren zijn hierbij eveneens van belang. Werknemer had moeten weten dat werkgever grote waarde hecht aan openheid te dezer zake. Het hof komt daarom tot het oordeel dat werknemer zo transparant en eerlijk mogelijk de informatie had moeten verschaffen. Werknemer heeft dit nagelaten en de formulieren niet naar waarheid ingevuld. Het enkel benoemen van vertaalwerk, kan immers niet voldoen aan de daadwerkelijk inkleding van de functie van werknemer bij het andere berdrijf. Het jarenlang herhaaldelijk schenden van de verplichtingen die werkgever hem oplegde, acht het Hof werknemer dan ook verwijtbaar.

Het Hof bekrachtigt daarom ook de uitspraak van de kantonrechter. Werknemer krijgt alleen een transitievergoeding mee (€ 37.945 bruto), maar niet de door hem verzochte billijke vergoeding.

NOVO’s tip

Nevenwerkzaamheden zijn met de komt van de nieuwe regels (Wet Transparante Arbeidsvoorwaarden 20220) niet per definitie verboden. In enkele gevallen kan een werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen of laten ontbinden door de kantonrechter. Een van de gevallen is wanneer er een forse belangenverstrengeling zou zijn en/of de werknemer niet eerlijk en transparant is over die werkzaamheden. Wilt u meer weten over de  do’s en don’ts bij nevenwerkzaamheden of over de W? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040. 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!