Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Opzegging: uitdrukkelijk en ondubbelzinnig?

Opzegging: uitdrukkelijk en ondubbelzinnig?

Gepubliceerd: 13-mrt-2023 08:00

Opzegging: uitdrukkelijk en ondubbelzinnig?

Wanneer kun je er nu zeker van zijn dat een werknemer de arbeidsovereenkomst wenst op te zeggen en zich bewust is van de mogelijke consequenties daarvan? In dit artikel bespreken we een voorbeeld van hoe het in ieder geval niet moet.

Gezondheid

De situatie is als volgt. Werkneemster is sinds september 2022 in dienst bij werkgever op basis van een contract voor bepaalde tijd tot en met 31 maart 2023. In november 2022 hebben partijen een gesprek gehad over de fysieke gesteldheid van werkneemster. In dit gesprek is een beëindiging van de arbeidsrelatie aan bod gekomen.

Einde arbeidsovereenkomst?

Op 16 december 2022 heeft werkneemster afscheid genomen van haar collega’s (niet duidelijk wordt of dit een afscheid vanwege vertrek of een afscheid vanwege ziekte is). Dit is de laatste keer geweest dat werkneemster op haar werk is geweest. Op 30 december 2022 meldt werkneemster zich ziek bij werkgever. Werkgever reageert op de ziekmelding met de mededeling dat een ziekmelding onnodig is aangezien de arbeidsovereenkomst op 16 december beëindigd is. Daar is werkneemster het niet mee eens en zij start een kort geding.

Werkneemster vordert in onderhavig kort geding achterstallig loon vanaf 1 januari 2023 en stelt dat zij nooit de arbeidsovereenkomst heeft willen eindigen.

Financiële gevolgen

De Tilburgse kortgedingrechter oordeelt als volgt. Partijen hebben op enig moment gesproken over de mogelijkheid de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Nadat werkneemster afscheid heeft genomen van haar collega’s, is zij niet meer op het werk verschenen. Dat werkneemster is gestopt met werken, had geen aanleiding moeten zijn voor werkgever om daarmee dan ook maar meteen aan te nemen dat zij de arbeidsrelatie definitief wilde beëindigen.

Werkgever stelt dat werkneemster de arbeidsovereenkomst wenste te beëindigen vanwege haar gezondheid. Partijen hebben daarna twee weken lang een discussie gehad over de financiële en feitelijke afwikkeling van de arbeidsovereenkomst. Omdat de arbeidsovereenkomst pas op 31 maart 2023 van rechtswege kwam te eindigen, had werkneemster juridisch gezien pas vanaf die datum recht op een WW-uitkering. Werkgever wist van deze financiële consequenties voor werkneemster.

Deze financiële gevolgen hadden voor werkgever een aanleiding moeten zijn om niet zomaar aan te nemen dat werkneemster zonder meer de arbeidsovereenkomst wenste te beëindigen. In ieder geval niet zonder eerst goed zicht te hebben op haar financiële situatie tot en vanaf 31 maart 2023.

Onderzoeksplicht

Dit maakt dat werkgever een onderzoeksplicht had en deze in dit geval heeft geschonden. Werkgever had werkneemster moeten inlichten over de gevolgen en verder moeten doorvragen. De arbeidsovereenkomst is dus niet komen te eindigen. De loonvordering van werkneemster vanaf 1 januari 2023 tot aan einde arbeidsovereenkomst wordt volledig toegewezen. De kortgedingrechter wijst ook de wettelijke verhoging en de wettelijke rente toe.

NOVO’s tip

Op een werkgever rusten nu eenmaal meer verplichtingen dan op een werknemer. De werkgever had in deze situatie de communicatie moeten openhouden en meerdere gesprekken met werkneemster moeten inplannen. In ieder geval had werkgever moeten onderzoeken of werkneemster wel daadwerkelijk op de hoogte was van de gevolgen van een einde van de arbeidsovereenkomst op deze manier. Wilt u eer weten over het tussentijds beëindigen van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.   

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!