Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Grensoverschrijdend gedrag of niet? Leraar handelt niet verwijtbaar, maar wel ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Grensoverschrijdend gedrag of niet? Leraar handelt niet verwijtbaar, maar wel ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Gepubliceerd: 03-apr-2023 08:00

Grensoverschrijdend gedrag of niet? Leraar handelt niet verwijtbaar, maar wel ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Grensoverschrijdend gedrag is sinds #metoo niet meer weg te denken uit het arbeidsrecht (helaas). In deze casus ging de vraag er vooral over of grensoverschrijdend gedrag als er geen concrete richtlijnen zijn ernstig verwijtbaar is.

Gedragscode

De situatie is als volgt. Werknemer is sinds 1 februari 2015 in dienst bij werkgever, een hogeschool, als docent bij de hbo-opleiding commerciële economie. Zijn taak is lesgeven en begeleiden van de studenten alsook een betrouwbare en transparante beoordeling geven. Werknemer is akkoord gegaan met de bij werkgever geldende gedragscode en huisregels.

Grensoverschrijdend gedrag

In januari en februari ontvangt de hogeschool zes meldingen van grensoverschrijdend gedrag over de werknemer. Op 1 maart 2022 wordt werknemer mondeling geïnformeerd over de klachten. Op 3 maart 2022 besluit de hogeschool de werknemer op non-actief te stellen naar aanleiding van de klachten. Vanaf dat moment tot aan september 2022 wordt er door een extern bureau onderzoek gedaan naar de klachten. Naar aanleiding van de op 2 september 2022 uitgebrachte eindrapport van het onderzoeksbureau, verzoekt de hogeschool de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Alternatieve leswijze

De kantonrechter oordeelt als volgt. Vast staat dat de leswijze van werknemer anders is dan dat binnen de hogeschool gebruikelijk is. De verhouding docent en student is erg informeel en gelijkwaardig. Wel staat vast dat werknemer een seksuele relatie is aangegaan met een van de studenten, dat wordt hem aangerekend. Werknemer is zich onvoldoende bewust geweest van zijn machtspositie als leraar en beoordelaar. Ondanks deze omstandigheden is hij nooit eerder aangesproken op zijn gedrag. Hij had weliswaar een andere manier van coachen en begeleiden, maar heeft altijd naar behoren gefunctioneerd. De hogeschool heeft niet vooraf concreet kunnen maken wat zij aanmerkt als grensoverschrijdend gedrag.

Bij de betreffende opleiding is er geen sprake van een traditionele schoolse setting, maar juist een informele sfeer op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwelijkheid. Dit is moeilijk aangezien de docent wel de uiteindelijke beoordelaar is en dus wel een machtspositie heeft ten opzichte van de studenten.

Verstoorde arbeidsverhouding

Het is aannemelijk dat de hogeschool met het ontbindingsverzoek een signaal heeft willen afgeven, vooral na de Me Too-beweging en de BOOS-aflevering over The Voice of Holland. Het gevolg daarvan is dat werknemer afgerekend is op veel strengere normen dan die voor werknemer kenbaar waren gemaakt middels gedragscodes en richtlijnen. De kantonrechter oordeelt dat de hogeschool hier verwijtbaar heeft gehandeld.

Wel acht de kantonrechter het aannemelijk dat de arbeidsrelatie verstoord is. Van de hogeschool kan niet verwacht worden dat zij nog langer met werknemer samenwerken. Zeker gezien de klachten en het gebrek aan vertrouwen van de studenten in hem. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst. Omdat er geen sprake is van ernstig verwijtbaar handelen, komt werknemer wel een transitievergoeding van € 11.977,12 toe.

NOVO’s tip

Misbruik van gezag en macht is een probleem dat in elke sector voorkomt. Echter is alleen een verwijzing naar recente ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld de Me Too-beweging, niet voldoende om een werknemer te kunnen ontslaan. Er moet duidelijkheid zijn over wat grensoverschrijdend gedrag is en deze regels moeten ook helder opgenomen worden in gedragscodes en richtlijnen. Wilt u meer weten over deze gedragscodes of bijvoorbeeld over de mogelijkheden om een onafhankelijk onderzoek naar aanleiding van klachten over een werknemer in te stellen? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.  

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!