Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Hervormingen arbeidsmarkt

Hervormingen arbeidsmarkt

Gepubliceerd: 10-apr-2023 08:00

 

Hervormingen arbeidsmarkt

Op 3 april jl. kondigde de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Van Gennip) in een kamerbrief hervormingen van de arbeidsmarkt aan. De hervormingen zouden van kracht moeten gaan in 2025 en vormen een nogal pittige wijziging op het huidige systeem. De Commissie Borstlap, het SER-akkoord en ook het coalitieakkoord speelden hier allemaal al op in, maar toch blijft het soms wat onwennig om de plannen te bevatten… Hieronder geven we een opsomming van de voorgenomen maatregelen.

  1. ZZP’er: zzp’ers worden verplicht gesteld om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.
  2. Arbeidscommissie: er komt een arbeidscommissie die kwetsbare groepen zoals laagbetaalde werknemers, flexibele werknemers en arbeidsmigranten moeten beschermen tegen ongelijkheid.
  3. Uitzendkrachten: uitzendkrachten krijgen na 1 jaar recht op een contract. Dit contract kan niet zomaar worden opgezegd door het uitzendbureau. Op dit moment kunnen werkgevers pas na 4 jaar een uitzendkracht vast in dienst nemen, dit zal wijzigen naar 2 jaar. Uitzendkrachten krijgen dezelfde arbeidsvoorwaarden als ‘normale’ werknemers.
  4. Re-integratie: een werkgever mag met de inwerkingtreding van deze hervormingen nadat een werknemer 52 weken arbeidsongeschikt is voor de eigen bedongen arbeid al een nieuwe vaste kracht zoeken voor de functie van de zieke werknemer. Op dit moment is dat officieel pas na 104 weken.
  5. Basis-contracten: de oproep-, nuluren, en min/max-contracten worden afgeschaft. Er komt een basis-contract voor in de plaats. In het contract wordt een minimaal aantal uren (per week) vastgelegd en de werknemer moet 30% bovenop dat urenaantal beschikbaar zijn. Hiermee wordt meer roosterzekerheid- en inkomenszekerheid voor de oproepkrachten beoogd.
  6. Ketenregeling: de ketenregeling wordt aangepast. De huidige onderbrekingstermijn voor een vast contract is 6 maanden, dat zal worden gewijzigd naar 5 jaar.
  7. WW-premie: de werkgever is een verhoogde WW-premie verschuldigd indien de werknemer gemiddeld meer dan 30% overwerkt.

NOVO’s tip

De vernieuwde regels zijn ingrijpend. Wil je weten wat dit betekent voor jouw onderneming en hoe je alvast maatregelen kunt nemen om de wijzigingen te implementeren in je organisatie? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.   

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!