Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Huishoudelijk hulp heeft recht op WW

Huishoudelijk hulp heeft recht op WW

Gepubliceerd: 17-apr-2023 08:00

Huishoudelijk hulp heeft recht op WW

De Centrale Raad van Beroep heeft eind maart beslist dat ook huishoudelijk hulp recht heeft op WW. Huishoudelijke hulp die minder dan 4 dagen in de week werkt, is doorgaans uitgesloten van een verzekering op grond van de WW. Om zwart werk tegen te gaan heeft de wetgever dit zo geregeld zodat mensen eerder formeel huishoudelijk hulp inhuren.

De Raad heeft nu geoordeeld dat deze constructie zorgt voor een indirecte discriminatie van personen die uit een persoonsgebonden budget worden betaald.

Commissie Kalsbeek

De commissie-Kalsbeek heeft in 2014 vastgesteld dat de Regeling dienstverlening aan huis, die van toepassing is op personen die worden betaald uit een persoonsgebonden budget (pgb), niet heeft geleid tot bevordering van de werkgelegenheid in de persoonlijke dienstverleningsmarkt. Bovendien blijkt het risico op zwart betalen en vermindering van de werkgelegenheid nihil.

UWV

Het UWV wijst evenwel op het risico dat de (legale) arbeidsmarkt voor persoonlijke dienstverlening zal worden aangetast als werknemers die op basis van een zorgovereenkomst minder dan vier dagen per week werken in dienst van een pgb-budgethouder, verzekerd worden voor werknemersverzekeringen, met name voor de WW.

Hoewel het UWV erkent dat dit de kosten voor maatschappelijke ondersteuning op grond van de Wmo en de zorg op grond van de Wlz zal verhogen, is het niet aannemelijk dat dit zal leiden tot een (wezenlijke) aantasting van de arbeidsmarkt voor persoonlijke dienstverlening. Het is namelijk niet vastgesteld dat de zorgverlener een lager netto-uurloon zal ontvangen, of dat de budgethouder minder ondersteuning of zorg zal kunnen inkopen.

De uitzonderingsbepaling in artikel 41 WW is ook niet om personen van de verzekering uit te sluiten die geen aanspraak zouden kunnen maken op een WW-uitkering.

NOVO’s tip

Informatieplicht tussen werkgever en werknemer is altijd van belang. Zo ook dient een werkgever een werknemer te informeren over de sociale zekerheidsrechten die een werknemer heeft (of niet heeft), zowel tijdens als na een arbeidscontract. Wilt u meer weten over de (wederzijdse) informatieplicht? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040. 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!