Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Vergewisplicht rechter bij opzegverboden

Vergewisplicht rechter bij opzegverboden

Gepubliceerd: 24-apr-2023 08:00

Vergewisplicht rechter bij opzegverboden

Ziek zijn is altijd lastig. Voor zowel werkgever als werknemer. Maar het wordt pas echt gecompliceerd als er tijdens ziekte afscheid genomen moet worden. Hoe moet een rechter dan toetsen aan een eventueel opzegverbod? De Hoge Raad heeft zich daar op 14 april over uitgelaten en wij geven hier een korte samenvatting.

Delen onderzoeksprotocol door Erasmus MC

Werkneemster werkt sinds november 2019 als wetenschappelijk onderzoeker (als promotieonderzoek) bij het Erasmus MC. Dit onderzoek vond plaats in samenwerking met een huisartsenopleiding van het Erasmus MC ren onderwijscentrum Schola Medica, die ook de financiering van het onderzoek verzorgde. Voorafgaand aan het onderzoek had werkneemster een onderzoeksprotocol geschreven, doch zij weigerde dit met Schola Medica te delen. Op 11 februari 2020 deelt het Erasmus MC het onderzoek met zowel Schola Medica als met het NVMO Ethical Review Board.

Werkneemster dient hier bezwaar tegen in waarbij zij tevens klaagt over haar contactpersoon bij Schola Medica. Schola Medica geeft daarop als antwoord dat werkneemster niet meer bij haar welkom is. Partijen gaan hierop in gesprek en op 31 maart heeft werkneemster haar beschuldigingen tegen Schola Medica alsnog ingetrokken.

De sfeer wordt er nadien niet beter op want er volgende nog meerdere gesprekken waarbij werkneemster een onvoldoende/matig toebedeeld krijgt en zij zich uiteindelijk op 1 juli 2020 ziek moet melden. Mediation wordt ingezet maar uiteindelijk dient Erasmus MC een ontbindingsverzoek in, hetgeen gehonoreerd wordt vanwege een verstoorde arbeidsrelatie en met toekenning van de reguliere transitievergoeding aan werkneemster.

Hoger Beroep

In Hoger Beroep stelt werkneemster dat van de zijde van haar contactpersoon bij Schola Medica er verdergaande discriminatoire opmerkingen gemaakt zijn én dat zij al sinds februari 2020 van haar onderzoek is afgehaald. Beide punten worden door het gerechtshof onvoldoende aannemelijk geacht danwel door Erasmus MC gemotiveerd betwist. Ook het hof komt dan ook tot dezelfde beslissing als de rechtbank.

Hoge Raad

Maar ook hier neemt werkneemster geen genoegen mee en zij gaat uiteindelijk dan ook naar de Hoge Raad. Ook de Hoge Raad komt evenwel tot het oordeel dat de klachten van werkneemster niet kunnen leiden tot vernietiging van de beschikking.  Ook A-G De Bock kwam al tot deze conclusie: het gaat in de kern om de vraag of het hof terecht heeft geoordeeld dat het ontbindingsverzoek van werkgever geen verband heeft met het opzegverbod bij ziekte.  Blijkens 7:671b lid 6 aanhef en onder a van het Burgerlijk Wetboek kan een opzegverbod gepasseerd worden indien het ontbindingsverzoek geen verband heeft met omstandigheden waarop het opzegverbod ziet. Uit de wetsgeschiedenis valt daarbij voorts af te leiden dat de kantonrechter bij constatering van een verband tussen het ontbindingsverzoek en het opzegverbod zeer terughoudend moet zijn en dat ontbinding van de arbeidsovereenkomst in dit soort gevallen slechts mogelijk is als sprake is van andere omstandigheden die gewichtige redenen voor ontbinding vormden. Van belang hierbij is dat getoetst moet worden of de aanwezige feiten en omstandigheden waarvoor de ontbinding wordt verzocht ook an sich een redelijke grond vormen als de arbeidsongeschiktheid van de werkneemster wordt weggedacht. In dit geval vond ook de Hoge Raad dat zowel rechtbank als hof in deze voldoende hadden onderzocht of dat aan de orde was en kon de ontbinding gestand blijven.

NOVO’s TIP:

Het is altijd van belang extra voorzichtigheid te betrachten indien een werknemer ziek i indien er problemen spelen op functioneringsniveau of arbeidsrelatie. Zorg in ieder geval dat je op tijd juist advies in wint. Wilt u meer weten over arbeidsongeschiktheid en de mogelijkheden én verplichtingen voor werknemer en werkgever? Neem dan contact op met ons, NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. U kunt ons bereiken via onze mail: info@novo-advocatuur.nl of telefonisch op 076-2056040.

[

 

 

 

]

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!