Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Ontslag statutair bestuurder onzorgvuldig geweest

Ontslag statutair bestuurder onzorgvuldig geweest

Gepubliceerd: 01-mei-2023 08:00

 

Ontslag statutair bestuurder onzorgvuldig geweest

De (statutair) bestuurder van een organisatie neemt vaak een bijzondere rol in binnen het arbeidsrecht. In deze zaak van de rechtbank Utrecht, maakte de werkgever het wel erg bont.

Kort dienstverband

In deze casus was werknemer pas op 15 maart 2022 in dienst getreden bij werkgever als CFO+. In de arbeidsovereenkomst was eveneens opgenomen dat werknemer een statutaire positie zou bekleden en zodoende is hij ook per 01 mei 2022 bij de Kamer van Koophandel ingeschreven.

Meningsverschil

Al redelijk snel ontstaat er een meningsverschil over de wijze waarop de organisatie dient te worden aangestuurd: aandeelhouders en werknemer verschillen daarover van mening. Aandeelhouders delen daarop in september aan werknemer me dat er geen behoefte (meer) is aan een CFO+-functie en dat de wens bestaat het dienstverband met werknemer te eindigen. Werknemer wordt van werk vrijgesteld waarop op 11 oktober een Vergadering van Aandeelhouders zal plaatsvinden over dit punt.

Algemene Vergadering van Aandeelhouders

Werknemer reageert dat de oproep van de AvA (algemene vergadering van aandeelhouders) niet voldoet aan de formele eisen en werknemer daarom ook niet zal verschijnen. Desondanks vindt de vergadering plaats (dus zonder werknemer) en wordt besloten om tot ontslag van werknemer over te gaan. Werknemer ontvangt een op 14 oktober gedateerde brief waarin zijn ontslag wordt aangekondigd per 01 december 2022.

Rechtbank

Werknemer laat het hier – uiteraard – niet bij zitten en start een procedure waarbij hij € 330.826,12 bruto aan billijke vergoeding verzoekt. Daarnaast wordt een bedrag van € 10.000 aan immateriële schadevergoeding verzocht.

De rechtbank geeft allereerst aan dat het de vrijheid van de onderneming is om de organisatiestructuur te wijzigen en ook – in het verlengde daarvan - om te oordelen of daar al dan niet nog een functie, zoals die van werknemer, in is weggelegd. Evenwel dient dan wel gekeken te worden naar mogelijke herplaatsingsposities, en dat blijkt onvoldoende uit het door werkgever gestelde.

Ook blijkt dat werkgever werknemer niet tijdig in kennis heeft gesteld van de redenen die aan het ontslag ten grondslag liggen. Ook in het AvA-besluit is hier niets over opgenomen. Die zijn pas in de brief van 4 oktober aan werknemer medegedeeld, zulks, terwijl werkgever toen wist dat werknemer op vakantie was en pas op 10 oktober (één dag voor de geplande AvA) terug zou zijn.

Slecht werkgeverschap

Er bestond volgens de rechtbank geen enkele noodzaak om werknemer zo kort voor zijn vakantie op non-actief te stellen, ontslag aan te zeggen en de AVA te plannen direct na zijn terugkomst. Deze handelwijze van werkgeefster is een ernstige schending van goed werkgeverschap en valt haar zwaar aan te rekenen. Wel wordt de door werknemer gevorderde billijke vergoeding (fors) gematigd en wel tot een bedrag van € 74.000.

NOVO’s tip

De (statutair bestuurder neemt altijd een bijzondere rol in ion het arbeidsrecht. Let daarbij goed op de do’s en dont’s bij een gewenst ontslag en kijk goed wat de regels voor een juiste besluitvorming zijn, Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. U kunt ons bereiken via de mail op info@novo-advocatuur.nl of telefonisch via 076-2056040

 

 

 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!