Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Valt het praten over beëindiging van de arbeidsovereenkomst ook onder de re-integratieverplichting?

Valt het praten over beëindiging van de arbeidsovereenkomst ook onder de re-integratieverplichting?

Gepubliceerd: 08-mei-2023 08:00

Valt het praten over beëindiging van de arbeidsovereenkomst ook onder de re-integratieverplichting?

Vaak zie je dat bij arbeidsongeschiktheid wegens een arbeidsconflict, ook door de arbo-arts geadviseerd wordt te praten over andere oplossingen. Wat wordt daaronder verstaan en kun je die afdwingen? Daarover gaat deze uitspraak van rechtbank te Rotterdam.

Arbeidsconflict en loonstop

Wat was het geval? Werknemer is in 202 in dienst getreden bij werkgever in de functie van chauffeur. Op 28 april 2022 heeft hij zich ziek gemeld, waarbij de arbo-arts meldt dat werknemer nog arbeidsongeschikt is vanwege werkgerelateerde zaken en een verstoorde arbeidsverhouding.

Een paar maanden later adviseert de arbo tot een oplossing te komen en als dat niet lukt mediation te starten. Op 22 november vindt een eerst, maar ook meteen laatste, mediationgesprek plaats. De arbo-arts concludeert dat sprake is van situationele arbeidsongeschiktheid en terugkeer binnen de organisatie niet meer tot de mogelijkheden behoort. Werkgever doet daarop op- 13 december een voorstel tot beëindiging,  welk voorstel door werknemer wordt geweigerd. Werkgever beschouwt dit als het niet meewerken aan re-integratieverplichtingen en waarschuwt voor een loonstop als werknemer niet alsnog mee beweegt. Vanaf december wordt de loonstop daadwerkelijk door werkgever doorgevoerd.

Kort geding

Werknemer start een kort geding. Werkgever is van oordeel dat de loonstop terecht is nu werknemer weigerde mee te werken het zoeken naar een oplossing, althans in te gaan op het door werkgever gedane voorstel om afscheid van elkaar te nemen. De kort geding rechter gaat daar niet in mee: het niet ingaan op een beëindigingsvoorstel van de werkgever betekent naar het oordeel van de rechter niet dat een werknemer niet meewerkt aan het “in onderling overleg komen tot een oplossing” zoals door de arbo-arts geadviseerd, noch dat een werknemer daarmee zijn genezing belemmert of vertraagt, zoals bedoeld in artikel 7:629 aanhef en sub d BW. De conclusie is dan ook dat werkgever de loonstop ten onrechte heeft toegepast en alsnog het achterstallig salaris dient te voldoen. 

NOVO’s tip

Arbeidsconflicten leiden helaas met regelmaat tot arbeidsongeschiktheid. Het luistert nauw hoe je daar als werkgever mee om moet gaan en wat de juiste stappen zijn. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. Wij zijn per mail bereikbaar via info@novo-advocatuur.nl en telefonisch op telefoonnummer 076-2056040.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!