Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
10 minuten eerder op werk is werktijd

10 minuten eerder op werk is werktijd

Gepubliceerd: 15-mei-2023 08:00

10 minuten eerder op werk is werktijd

Veel werkgevers vinden het wenselijk (of eisen) dat een werknemer (ruim) voor aanvang werktijd aanwezig is. Zodoende ben je altijd op tijd en opgestart met de koffie voor je neus als het half 9 is. Maar hoe zit het nou met die paar eerder minuten? Is dat werktijd? Of komt dat gewoon onder goed werknemerschap voor rekening van de werknemer?  In dit geding gaat over de vraag of de 10 minuten die een werknemer eerder aanwezig moet zijn gezien kan worden als werktijd.

10 minuten eerder

De situatie is als volgt. Werknemer is sinds september 2016 in dienst bij werkgever als callcenter medewerker. Zijn tijdelijke contract is in augustus 2018 omgezet naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. In een van de regelementen die hij op hem van toepassing zijn staat:

“Het is de bedoeling dat je, volgens het aan jou uitgereikte rooster je werkzaamheden verricht. Dat wil zeggen dat je je zowel aan de werktijden als aan de pauzetijden houdt. Door je webstation altijd open te hebben, ben je altijd van alle tijden op de hoogte. 09.00 uur beginnen betekent dat je exact om 09.00 uur klaar zit om je eerste call aan te nemen danwel te maken. Meld je daarom altijd 10 minuten voor aanvang van je dienst bij je supervisor, dan ben je nooit te laat; (…)"

Verplicht

Werknemer is van oordeel dat hij uitbetaald moet worden over de uren die hij heeft gemaakt omdat hij 10 minuten voor aanvang van zijn shift verplicht aanwezig moest zijn.

De rechtbank (niet-gepubliceerde uitspraak) is het met het standpunt van werknemer eens en heeft de vorderingen toegewezen. Werkgever is in hoger beroep gegaan omdat hij zich “overvallen” voelde door de vorderingen en onderbouwingen van werknemer. In hoger beroep stelt werkgever dat werknemer slecht enkele seconden nodig heeft voor de opstart van zijn computer en de werkzaamheden die worden verrichten in die paar seconden niet aan te merken zijn als productieve arbeid en daarom ook niet betaald hoeven te worden.

Uitspraak

Daar gaat het hof niet in mee. In de 10 minuten dat werknemer voor aanvang van zijn shift op werk is, wordt hij immers geacht zich klaar te maken voor zijn shift. Werknemer kan deze tijd niet aan andere (persoonlijke) zaken besteden. Dat werkgever pas betaald wordt door haar klant nadat werknemer “in de lijn gaat” en daadwerkelijk gaat bellen, doet niets af aan voorgaande. Immers, werknemer is geen partij bij de afspraak tussen werkgever en diens klant.

Dit leidt ertoe dat de vraag die aan het begin van dit artikel werd gesteld bevestigend kan worden beantwoord. Een werknemer kan aanspraak maken op het loon over de eerste 10 minuten voor aanvang van de shift. Werknemer komt de vorderingen toe.

NOVO’s tip

Een duidelijke uitspraak die verstrekkende gevolgen heeft voor veel werkgevers. Immers, er zijn veel werkgevers die werknemers verzoeken om eerder aanwezig te zijn om al dan niet werkgerelateerde activiteiten te verrichten. Het is juridisch een logische uitspraak.

Let wel: dit is nu de regel als daadwerkelijk arbeid verricht moet worden. Als je alleen aanwezig wordt geacht te zijn, maar gewoon de tijd en ruimte hebt om met je collega’s te praten of een kop koffie te pakken, dan kan deze uitspraak zomaar anders komen te liggen. Wilt u meer weten over de definitie “werktijd”? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.  

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!