Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Koffiemomentje met re-integrerende werknemer dient onder werktijd plaats te vinden

Koffiemomentje met re-integrerende werknemer dient onder werktijd plaats te vinden

Gepubliceerd: 22-mei-2023 08:00

Koffiemomentje met re-integrerende werknemer dient onder werktijd plaats te vinden

De zieke werknemer… voor beide kanten altijd lastig. Wat mag je als werkgever en werknemer van elkaar verwachten en hoe ga je met elkaar om. In de uitspraak die we vandaag bespreken staat centraal of een werkgever van een re-integrerende werknemer mag verlangen dat hij buiten werktijd een koffiemomentje inplant?

Ziek en contact

De situatie is als volgt. Werkneemster is sinds september 2018 in dienst bij werkgever als schoonmaakster. Op 16 februari 2022 heeft zij zich ziek gemeld. Op 5 oktober heeft werkneemster contact gehad met de bedrijfsarts. De bedrijfsarts heeft geconstateerd dat er geen reële arbeidsmogelijkheden bestaan voor terugkeer in de huidige functie en werkplek. De bedrijfsarts heeft werkgever geadviseerd om de communicatie met werkneemster open te houden en werkneemster geregeld uit te nodigen voor “koffiedrinkmomenten”. Partijen hebben dit arbo-advies opgevolgd en hebben meerdere koffiedrinkmomenten gehad.

Discussie

In november 2022 ontstaat er discussie over wanneer deze gesprekken moeten plaatsvinden. Werkgever geeft aan deze koffiedrinkmomenten alleen na werktijd, dus 18:30 uur te kunnen inplannen. Werkneemster wil zich tot 17:30 uur beschikbaar stellen.

Werkgever besluit een loonstop toe te passen over de maand december nu werkneemster geen gehoor gegeven heeft aan de door werkgever ingeplande koffiemomenten buiten werktijd. Werkneemster vordert in onderhavig kort geding loon over deze maand.

Alternatieven

Aan de kantonrechter de vraag dus om te beoordelen of werkgever het loon had mogen stopzetten omdat werkneemster niet na 18:30 uur de koffiemomenten wilde inplannen. De kantonrechter stelt vast dat werkneemster de koffiemomenten niet weigerde maar deze gewoon op een ander moment tijdens werktijd wilde inplannen. De kantonrechter gaat hierin mee. Het verzoek van werkneemster is redelijk omdat werkgever aansluiting had moeten zoeken bij de werktijden die werkneemster al gewend was voordat zij ziek werd. Werkneemster geeft ook aan dat zij in verband met haar ziekte te moe is om ‘s avonds nog af te reizen naar de werkplek. Werkgever is niet in staat geweest om te bewijzen dat de koffiemomenten niet onder werktijd plaats hadden kunnen vinden. De gemachtigde van werkneemster heeft voorgesteld om de koffiemomenten digitaal plaats te laten vinden. Werkgever heeft dit onterecht niet als alternatief gezien.

Al met al heeft werkgever geen water bij de wijn willen doen en niet naar alternatieven en oplossingen gezocht. De loonstop is derhalve onterecht toegepast. De loonvordering van werkneemster zal worden toegewezen.

NOVO’s tip

Een terechte uitspraak. Eventuele re-integratie afspraken van een werknemer mogen er niet toe leiden dat de beschikbare tijden van de betreffende werknemer opeens veranderen. Als werkgever heb je de vrijheid om bepaalde tijdvakken te “reserveren” voor evaluatie en communicatie (bijvoorbeeld elke maandag en woensdag van 10 tot 12 uur), maar het opeisen van iemands tijd buiten werk valt hier niet onder! Wilt u meer weten over de do’s en dont’s bij re-integratie? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.     

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!