Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Het concurrentiebeding gaat op de schop

Het concurrentiebeding gaat op de schop

Gepubliceerd: 12-jun-2023 08:00

Het concurrentiebeding gaat op de schop

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Van Gennip, heeft in een kamerbrief naar de Tweede Kamer haar vraagtekens gezet bij de huidige manier waarop thans een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst wordt toegepast. Een concurrentiebeding is op dit moment veelal een standaardclausule die automatisch toegevoegd wordt aan een arbeidsovereenkomst (uit onderzoek blijkt dat dit een derde van alle arbeidsovereenkomsten is), terwijl de gevolgen voor de werknemer groot zijn. Na het einde van de arbeidsovereenkomst mag de werknemer immers niet meer hetzelfde soort werk verrichten bij een concurrerend bedrijf. De werkgever wil met een dergelijke voor de werknemer beperkende clausule het bedrijf beschermen.

Een concurrentiebeding kan nodig zijn om bijvoorbeeld bedrijfsgeheimen of zakelijke relaties te beschermen. Maar we zien nu dat er in contracten steeds vaker standaard een concurrentiebeding staat, terwijl daar geen goede reden voor is. Dat is onnodig beperkend voor werknemers en hindert de doorstroom op de arbeidsmarkt. Daarom gaan we de regels voor het concurrentiebeding hervormen”, aldus Van Gennip.

Werkgevers kunnen door die bedingen minder goed personeel vinden en werknemers kunnen moeilijker van hun arbeidsovereenkomst af. 

Volgens Van Gennip moet er meer regelgeving komen met betrekking tot de duur, afbakening en motivatie van de werkgever. Van Gennip gaat dit uitwerken in een wetsvoorstel en neemt daarbij de volgende punten mee:

  • Wettelijke begrenzing in duur;
  • Wettelijke begrenzing in geografische afbakening, te specificeren in het contract;
  • Op dit moment geldt er een motivatieplicht voor een concurrentiebeding in bepaalde tijd contracten. Ook voor onbepaalde tijd contracten moet er een motivatieplicht komen;
  • Een werkgever die een vertrekkende werknemer aan het concurrentiebeding houdt, moet daar een vergoeding voor betalen. Dit zal worden berekend aan de hand van een percentage van het laatstverdiende salaris.

Het wetsvoorstel zal naar verwachting eind 2023 in internetconsultatie gaan. Dat betekent dat ook jullie de mogelijkheid hebben om jullie input hierop te geven. We houden het graag met jullie mee in de gaten!

NOVO’s tip

Wij begrijpen de wens van Van Gennip en vinden het – in basis – ook een goed idee om het beding op de schop te nemen. Al jarenlang besloten rechters over heel Nederland in het voordeel van werknemer te beslissen als het ging om de verstrekkende werking van het concurrentiebeding. In veel gevallen waren de bedingen onnodig, te ruim geformuleerd en te beperkend voor de werknemer. Het lijkt erop dat de wetgever die rode draad in de rechtspraak wil vertalen naar wetgeving. Terecht! Wilt u meer weten over het concurrentiebeding? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.    

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!