Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Adviesplichtig besluit

Adviesplichtig besluit

Gepubliceerd: 19-jun-2023 08:00

Adviesplichtig besluit

Wat als je als werkgever een reorganisatie door wilt voeren, maar “vergeet” even langs de OR te gaan? Dat overkwam de werkgever in onderhavige casus. Hij wordt daarop door de ondernemingsraad én het hof stevig op de vingers getikt voor het niet aanvragen van advies bij het ontslag van een werknemer.

Reorganisatie

Werkgever besluit te reorganiseren. Bij die reorganisatie vervalt enerzijds de functie van country manager Nederland en wordt de functie van general manager Northern Europe gecreëerd. In juli 2022 deelt voornoemd general manager aan de voorzitter van de ondernemingsraad mee dat anderzijds ook de functie van werknemer B, de senior solution sales manager zal komen te vervallen en deze werknemer zal worden ontslagen.

Werkgever vraagt in augustus 2022 de benodigde ontslagvergunning aan bij het UWV. In augustus 2022 wordt werknemer in kwestie op de hoogte gesteld dat zijn arbeidsovereenkomst per september 2022 zal komen te eindigen. Dit is door de general manager via een memo gecommuniceerd. Deze memo is doorgestuurd naar de ondernemingsraad. In september 2022 vraagt de ondernemingsraad  werkgever alsnog om een adviesaanvraag te doen omdat het besluit adviesplichtig is.

De general manager komt uiteindelijk tot een overeenkomst met werknemer dat zijn arbeidsovereenkomst per oktober 2022 zal worden beëindigd en hij vrijgesteld zal worden van werkzaamheden. Dit is gecommuniceerd naar de rest van het team.

De ondernemingsraad stelt in onderhavige zaak dat de general manager een adviesaanvraag had moeten indienen omdat het ontslag een adviesplichtig besluit was. Werkgever is van mening dat het ontslag een logisch gevolg is van de reorganisatie en derhalve niet adviesplichtig zou zijn.

Uitspraak

Het hof stelt vast dat aanvankelijk alleen de voorzitter van de ondernemingsraad op de hoogte was van het voorgenomen ontslag van de werknemer. Verder stelt het hof vast dat het ontslag van de senior solutions sales manager een belangrijke wijziging was in de organisatie van werkgever omdat hij leiding gaf aan een grote en belangrijke afdeling. De taken worden na het ontslag verdeeld over meerdere functies.

Het hof is van oordeel dat het voorgenomen ontslag derhalve adviesplichtig was omdat er een managementlaag wordt geschrapt. Taken en verantwoordelijkheden veranderen en de overige functies worden meer belast. Het besluit was derhalve adviesplichtig. Het besluit en de daaraan verbonden gevolgen moet daarom worden teruggedraaid.

NOVO’s tip

Een verstrekkend, maar wel terechte, uitspraak omdat de ondernemingsraad niet voor niets bestaat. Belangrijke wijzigingen in een organisatie zijn onderworpen aan het advies (en soms zelfs de instemming) van de ondernemingsraad. Wilt u meer weten over de rol van de ondernemingsraad? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040. 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!