Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Flexwerkers krijgen meer zekerheid

Flexwerkers krijgen meer zekerheid

Gepubliceerd: 10-jul-2023 08:00

Flexwerkers krijgen meer zekerheid

“De maatregelen die ik afgelopen voorjaar heb afgesproken met werkgevers en werknemers zijn en blijven hard nodig. Flexibel werk zal er altijd zijn om tijdelijke drukte en ziekte te kunnen opvangen. Maar in Nederland weten te veel mensen niet of ze de huur kunnen betalen volgende maand. Ze stellen toekomstplannen uit. Vooral werknemers met een tijdelijk contract of oproepbaan hebben behoefte aan meer zekerheid over hun loon én rooster. Daarom is het belangrijk om de regels aan te scherpen, zodat je voor structureel werk in principe een vast contract krijgt.” Aldus (demissionair) minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ter onderbouwing van het wetsvoorstel “Meer zekerheid Flexwerkers”. Het is onderdeel van het pakket met maatregelen om meer zekerheid voor werkenden en meer wendbaarheid voor ondernemers te creëren.

Welke veranderingen wil het wetsvoorstel doorvoeren?

  1. Nulurencontracten: Nulurencontracten worden afgeschaft. Er komen vaste- en basiscontracten met een minimumaantal uren. Werknemers worden voor deze uren ingeroosterd en betaald. Werknemer is niet verplicht om te komen werken buiten de afgesproken uren, dit zal leiden tot meer zekerheid en de mogelijkheid om werk te combineren met een andere baan of opleiding.
  2. Ketenregeling: Na 3 jaar of 3 aaneengesloten tijdelijke contracten moet de werkgever de werknemer vast in dienst nemen. De huidige tussenpoos om een vast contract te ontwijken en een ‘pauze’ te creëren is zes maanden, dit wordt verhoogd naar 5 jaar.
  3. Uitzendkrachten: Concurrentie tussen uitzendkracht en ‘normale’ werknemer moet worden voorkomen. Voor hetzelfde werk moet er gelijke behandeling en gelijke arbeidsvoorwaarden komen. De uitzendfases worden verkort van 78 weken naar 52 weken voor fase A. Van 6 contracten in 4 jaar naar 6 contracten in 2 jaar voor fase B. Hierna moet de uitzendkracht een vast contract krijgen.
  4. Scholieren en seizoenarbeiders: scholieren en studenten mogen op basis van een oproepcontract blijven werken. De ‘pauze’ van zes maanden tussen tijdelijke contracten bij scholieren van 18 jaar en ouder blijft onverkort van kracht. Er geldt ook een uitzondering voor seizoenswerkers. De onderbrekingstermijn bij dit soort banen blijft 3 maanden, mits de functie maximaal 9 maanden per jaar kan worden uitgeoefend.

NOVO's tip

Het wetsvoorstel is op 9 juli in internetconsultatie gegaan, dat wil zeggen dat iedereen kan reageren op de beoogde veranderingen. Ga jij een reactie plaatsen? We zijn benieuwd hoe lang het zal duren voordat dit wetsvoorstel in werking zal treden, gezien de demissionaire status van het kabinet. Wil je weten wat dit voor jouw bedrijf betekent? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of bel ons op 076-2056040.     

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!