Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Geen ontslag op staande voet ondanks racistische uitspraken

Geen ontslag op staande voet ondanks racistische uitspraken

Gepubliceerd: 07-aug-2023 08:00

Geen ontslag op staande voet ondanks racistische uitspraken

Hoewel we in de regel steeds vaker zien dat de teugels worden aangetrokken wat betreft de tolerantiegrens voor beledigend gedrag, bespreken we in dit artikel juist een onrechtmatig gegeven ontslag op staande voet. Volgens de kantonrechter heeft werkgever te voorbarig gehandeld, ook al was het gedrag van werkneemster in kwestie beledigend en discriminerend.

Uitspraken

De situatie is als volgt. Werkneemster is sinds november 2021 in dienst bij werkgever op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Deze overeenkomst is tussentijds verlengd tot 1 juni 2023. Op 1 maart 2023 is werkneemster op staande voet ontslagen vanwege door haar gedane racistische uitspraken. Uitspraken van werkneemster waren onder andere: “wat een aap” en “zwarte mensen stinken”. Na het ontslag heeft werkgever op intranet geplaatst dat werkneemster op staande voet ontslagen is vanwege racistische uitspraken.

In onderhavig geding vecht werkneemster het ontslag op staande voet aan. Zij stelt zich op het standpunt dat er niet voldaan is aan het onverwijldheidscriterium. Immers, werkgever heeft weliswaar op 1 maart van andere werknemers gehoord dat werkneemster deze uitspraken zou hebben gedaan, maar werkgever heeft dit niet onderbouwd en werkneemster heeft evenmin de mogelijkheid gekregen op deze verwijten te reageren.

Beledigd, maar geen ontslag

De kantonrechter gaat mee met het standpunt van werkneemster, maar om andere redenen. De kantonrechter bevestigt dat er onverwijld is gehandeld en dat de uitspraken van de werkneemster niet door de beugel kunnen en beledigend waren voor haar collega’s. Echter, waren er volgens de rechter andere, minder verregaande maatregelen die werkgever had kunnen toepassen zoals een officiële, laatste waarschuwing. Het ontslag op staande voet is een uiterst middel waar een werkgever terughoudend mee moet zijn. Werkneemster heeft met een ontslag op staande voet geen recht op WW waardoor zij in financiële problemen kan komen.

Zero tolerance

Werkgever heeft aangegeven dat er binnen de onderneming een zero tolorance beleid wordt gehanteerd met betrekking tot racisme en discriminatie maar heeft volgens de kantonrechter niet kunnen motiveren dat werkneemster op de hoogte was van dat beleid.

NOVO’s tip

Ondanks de goede bedoelingen van werkgever om een zero tolorance beleid te hanteren, is de weg naar het ontslag toe voorbarig en ondoordacht geweest. Mede omdat niet helder gedocumenteerd was wat nu wel met werkneemster besproken is of niet ter zake – onder andere – het zero tolerance beleid, vangt werkgever hier – helaas – bot. Wilt u meer weten over ontslag op staande voet? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.     

 

 

 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!