Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Niet-verplichte scholing en terugvorderen studiekosten

Niet-verplichte scholing en terugvorderen studiekosten

Gepubliceerd: 14-aug-2023 08:00

Niet-verplichte scholing en terugvorderen studiekosten

Sinds 1 augustus vorig jaar is er natuurlijk het een en ander veranderd met betrekking tot de studiekosten en het verrekenen daarmee. In dit artikel bespreken we het verrekenen van scholingskosten met het salaris van een werknemer. 

Einde arbeidsovereenkomst

De situatie is als volgt. Werknemer is op 28 april 2021 in dienst getreden bij werkgever. Hiervoor werkte hij als stagiair bij werkgever. Zijn contract is op 28 november 2021 verlengd voor 12 maanden. De arbeidsovereenkomst is door werknemer opgezegd en geëindigd op 9 september 2022.

Opleiding

Tijdens zijn dienstverband heeft werknemer een cursus tot monteur beveiligingssystemen gedaan. De cursus kostte €2.807,-. Partijen hadden hiervoor een studiekostenovereenkomst opgemaakt waarin stond dat als werknemer eerder dan de einddatum van zijn contract zelf de arbeidsovereenkomst zou opzeggen, de studiekosten naar rato zouden worden teruggevorderd. Bij eindafrekening na zijn dienstverband heeft werkgever ruim €1.500,- verrekend met het uit te betalen loon.

Werknemer is het hier niet mee eens en stelt zich op het standpunt dat hij de cursus heeft gevolgd op verzoek van werkgever. Voorts stelt werknemer dat de cursus noodzakelijk was voor de uitoefening van zijn functie en dus sowieso (sinds augustus 2022) niet meer verhaald zou mogen worden op hem.

Niet noodzakelijk

De kantonrechter gaat niet mee met het door werknemer gestelde dat de opleiding noodzakelijk zou zijn. Het staat niet vast dat werkgever verplicht was om werknemer de cursus te verstrekken. Artikel 7:611a lid 2 BW stelt als vereiste dat de scholing ‘noodzakelijk’ moet zijn. En als er dan sprake is van een noodzakelijke scholing, de werkgever deze kosten niet kan terugvorderen van een werknemer. Deze noodzakelijkheid staat in onderhavig geval niet vast, aldus de Rotterdamse kantonrechter. Werkgever mocht derhalve een gedeelte van de kosten van de opleiding verrekenen bij eindafrekening.

NOVO’s tip

De regels met betrekking tot de studiekosten zijn een jaar geleden aangepast. Bij noodzakelijke studiekosten, mag een werkgever de studiekosten niet meer verhalen op een (ex)werknemer. Zelfs niet als deze werknemer vroegtijdig de arbeidsovereenkomst beëindigd heeft of een (ouder) studiekostenbeding getekend heeft. Wilt u meer weten over studiekostenbedingen en de mogelijkheden om deze al dan niet te verrekenen? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.     

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!