Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Twee-in-een: mag je een werknemer overhalen tot opzegging en is een all-in loon rechtsgeldig?

Twee-in-een: mag je een werknemer overhalen tot opzegging en is een all-in loon rechtsgeldig?

Gepubliceerd: 28-aug-2023 08:00

Twee-in-een: mag je een werknemer overhalen tot opzegging en is een all-in loon rechtsgeldig?

Het liefst ziet de werknemer (en ook de rechtbank!) een duidelijke loonstrook met alle elementen (loon, vakantiegeld, vakantiedagen en dergelijke) afzonderlijk benoemd. Maar een zogenaamd “all-in salaris” is óók toegestaan mits het maar transparant en duidelijk is voor de werknemer, aldus de kantonrechter. Daarnaast moet en werkgever extra prudent zijn bij et zelf initiëren om ene werknemer op te laten zeggen. We bespreken beide punten verder in dit artikel.

Overhalen tot opzegging?

De situatie is als volgt. Werknemer is op 4 januari 2021 op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor een jaar in dienst getreden bij werkgever. Op 20 oktober 2021 raakt werknemer arbeidsongeschikt als gevolg van een arbeidsongeval. Werknemer heeft op 1 november 2021 een brief die hij door werkgever voorgelegd kreeg getekend waarin hij zijn dienstverband zelf zou opzeggen. Tussen 1 november en 4 januari 2022 heeft werknemer geen loon ontvangen.

Na contact met een advocaat heeft werknemer op 12 april 2022 laten weten dat zijn opzegging niet rechtsgeldig was, nu hij niet wist wat hij precies tekende en werkgever hem dat ook niet heeft uitgelegd. Hij verzoekt betaling van salaris over 1 november tot en met 4 januari 2022, de initiële einddatum, alsook een transitie- en aanzegvergoeding.

Ondertekening

De kantonrechter oordeelt als volgt. Het initiatief voor het opzeggen van de arbeidsovereenkomst lag bij werkgever. Hij heeft werknemer uitgenodigd op kantoor terwijl hij ziek was. Daarbij komt dat werknemer de Nederlandse taal niet machtig was en werkgever wist dit. Werknemer wist alleen dat hij met de ondertekening van het document zijn salaris over de maand oktober uitbetaald zou krijgen, zo was hem medegedeeld door werkgever. Werknemer wist níét dat hij daarmee de arbeidsovereenkomst opgezegd zou hebben. De bedrijfsarts heeft verklaard dat werknemer ook na ondertekening van het document arbeidsongeschiktheid is gebleven. Dit heeft tot gevolg dat werkgever een loondoorbetalingsverplichting had op grond van artikel 7:629 BW tot aan de einddatum van de arbeidsovereenkomst.

All-in salaris

Partijen hadden een all-in loon afgesproken. Ook daar worden in deze procedure vragen over gesteld, maar de kantonrechter oordeelt dat dit voldoende transparant en duidelijk is geweest voor werknemer. Elke maand werd er een vast percentage reservering vrije dagen, reservering kort verzuim en reservering vakantietoeslag uitbetaald. Werknemer heeft dat ook op zijn loonstrook kunnen zien omdat gespecificeerd was wat hij uitbetaald kreeg uit reserveringen. De recurperatiefunctie van de vakantiedagen is niet aangetast.

NOVO’s tip

Een niet zo slimme zet van de werkgever. Werknemer in kwestie was de Nederlandse taal niet machtig en wist niet wat hij tekende. De opzegging is hiermee vernietigd, maar het all-in salaris is in Nederland – onder voorwaarden - toegestaan, te weten als het duidelijk en transparant voor de werknemer is. Wilt u meer weten over opzegging of een all-in salaris? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.     

 

 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!