Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Career break, wat zijn de rechten van een werknemer?

Career break, wat zijn de rechten van een werknemer?

Gepubliceerd: 11-sep-2023 08:00

Career break, wat zijn de rechten van een werknemer?

Verlof leidt al vaker tot vergaande discussies tussen werkgevers en werknemers. De wet zegt – kort gezegd – de werkgever stelt vast conform verzoek van werknemer, tenzij “gewichtige redenen zich daartegen verzetten”. In dit artikel bespreken we een kortgeding vordering van een werkneemster om haar werkgever te veroordelen tot het verlenen van onbetaald vakantieverlof voor de duur van drie maanden.

Canada

De situatie is als volgt. Werkneemster is sinds april 2019 in dienst bij werkgever als stewardess. Naast haar baan als stewardess, studeert zij psychologie en wil zij graag op uitwisseling naar Canada. De uitwisseling is voor vier maanden. Zij heeft op meerdere momenten (5 mei 2023, 1 juni 2023 en 7 juni 2023) werkgever aangeschreven over de ‘career break’ die zij wilde nemen. De werkgever heeft hier niet op gereageerd. De vakbond heeft in de nieuwsbrief aangekondigd dat de mogelijkheid voor het opnemen van een career break door werkgever wordt vastgesteld. Werkgever heeft deze periode bepaald op 1 november 2023 tot 31 januari 2024.

Omdat haar uitwisseling loopt van september tot eind december, vraagt zij in onderhavig geding vakantieverlof voor september en onbetaald verlof voor oktober. De career break zou dan over november en december (onbetaald) verlof zijn, conform cao. Werkgever wenst alleen de maand september als betaald vakantieverlof toe te wijzen.

Kort geding

Partijen zijn er onderling niet aan uitgekomen, reden waarom werkneemster een kort geding gestart is om haar werkgever te veroordelen tot het verlenen van onbetaald vakantieverlof voor de duur van de resterende drie maanden.

Werkgever stelt zich op het standpunt dat werkneemster geen recht heeft op een career break omdat zij een parttime-aanstelling heeft. Het dienstrooster laat geen mogelijkheid tot een career break toe in de maand oktober. Zo stelt werkgever.

Uitspraak

De kortgedingrechter oordeelt als volgt. Het verzoek om vakantieverlof over de maand september op te nemen wordt toegewezen, daarover was feitelijk ook geen discussie. Werkneemster heeft het verzoek om verlof in januari 2023 gedaan. Deze heeft werkgever toen goedgekeurd. De wet bepaalt immers dat een verzoek om vakantieverlof in een bepaalde periode wordt toegekend conform de wens van werknemer, tenzij een werkgever zwaarwichtige redenen heeft om het af te wijzen. Werkgever heeft het verzoek van werkneemster toentertijd goedgekeurd, waardoor de periode voor vakantieverlof is komen vast te staan.

De verzochte career break is een recht dat opgenomen is in de cao van werkgever. De cao bepaalt dat de periode van de career break wordt bepaald door de werkgever.

De kortgedingrechter maakt een belangenafweging, deze valt in het voordeel van werknemer uit. Werkneemster heeft belang bij de uitwisseling en het behoud van haar baan. Daarbij komt, zo concludeert de kort geding rechter, dat werkgever voor oktober 2023 voldoende bezetting heeft en er derhalve geen gewichtige redenen zijn die zich hiertegen verzetten..

Werkneemster mag op uitwissing in de periode van 1 oktober 2023 tot en met 31 december 2023.

NOVO’s tip

De belangenafweging is een afweging die een rechter maakt als een bepaalde wetsbepaling niet redelijk zou zijn voor een van de partijen. In dit geval zou alleen oktober niet in aanmerking kunnen komen voor onbetaald verlof, de rest van de periode wel, zulks terwijl werkgever kennelijk onvoldoende heeft kunnen aantonen gewichtige redenen te hebben tegen deze periode. Wilt u meer weten over (on)betaald verlof? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.     

 

 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!