Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Ernstig verwijtbaar handelen door werkgever door verkeerde uitleg eigen cao

Ernstig verwijtbaar handelen door werkgever door verkeerde uitleg eigen cao

Gepubliceerd: 02-okt-2023 08:00

Ernstig verwijtbaar handelen door werkgever door verkeerde uitleg eigen cao

Er zijn in Nederland wel honderden cao’s dat het voor werkgevers soms lastig is door de bomen het bos nog te zien. Maar als er een cao door een werkgever van toepassing wordt verklaard moet deze natuurlijk wel gevolgd worden. Óók door de werkgever. Doet de werkgever dat niet, of heeft de werkgever de cao verkeerd uitgelegd, dan kan een billijke vergoeding volgen voor de werknemer.

Cao

De situatie is als volgt. Werkneemster is bij werkgever, een payrollbedrijf, als algemeen medewerker in dienst getreden. Zij heeft vanaf 5 februari 2018 een onbepaalde tijd contract. Haar laatste opdracht zou lopen tot september 2021.

Partijen twisten nu over de uitleg van een bepaling in de cao, namelijk hoe werkneemster nieuwe opdrachten zou moeten vinden indien er niet genoeg opdrachten voor handen zijn bij werkgever. Volgens werkgever moet werkneemster extern solliciteren. Nu werkneemster dat niet toe, heeft werkgever een loonstop toegepast vanaf 7 april 2022. Werkneemster is het daar – uiteraard – niet mee eens en stapt naar de rechter

Twee rechtszaken

De kantonrechter heeft over de vraag over het al dan niet verplicht stellen van externe sollicitatie en het doorvoeren van een loonstop al een uitspraak gedaan. De rechter bepaalt dat er géén externe sollicitatieplicht bestaat en (dus) de loonstop niet gerechtvaardigd is. Werkgever legt zich neer bij deze uitleg, maar verzoekt de kantonrechter in onderhavige zaak wel een ontbinding van de arbeidsovereenkomst vanwege een verstoorde arbeidsverhouding.

De kantonrechter gaat mee in het relaas van de werkgever en stelt vast dat er sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding. De rechter overweegt daarbij wel dat werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Zo heeft werkgever haar eigen cao verkeerd uitgelegd waardoor werkneemster extern zou moeten solliciteren en deze discussie is ontstaan. Daarbij komt dat een dergelijke uitleg tot gevolg zou hebben gehad dat een werknemer geen ontslagbescherming zou genieten. Voorts oordeelt de rechter dat de verstoorde arbeidsverhouding komt door de loonstop en het onder druk zetten van werkneemster om extern te solliciteren.

Billijke vergoeding

De arbeidsovereenkomst wordt dan ook weliswaar ontbonden met een toekenning van de transitievergoeding (2.184,18 bruto) maar ook onder toekenning van een billijke vergoeding (€500 euro bruto). Bij het bepalen van de billijke vergoeding heeft de rechter ook gekeken naar de krapte op de arbeidsmarkt. Werkneemster zal waarschijnlijk snel weer aan een baan komen en geniet nu al loon terwijl zij thuiszit, vandaar dat deze relatief laag is vastgesteld.

NOVO’s tip

Het inschakelen van een jurist of advocaat om eigen cao- of arbeidsovereenkomstbepalingen uit te leggen, is een must. Het bespaart altijd geld, tijd en energie op termijn! Een gemiste kans voor de werkgever. Wil jij rechtszaken vóór zijn en je laten adviseren? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.     

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!