Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Temper vs FNV: de schijnzelfstandigheid- battle continues

Temper vs FNV: de schijnzelfstandigheid- battle continues

Gepubliceerd: 04-dec-2023 08:00

Temper vs FNV: de schijnzelfstandigheid- battle continues

Er is nog lang niet het laatste gezegd en geschreven over schijnzelfstandigheid. Dit keer praten we je bij over Temper.

Temper

Net zoals Deliveroo en Über, is ook Temper in strijd met de FNV over de kwestie “schijnzelfstandigheid”.

Temper is een bemiddelingsbureau dat (tijdelijk) personeel samenbrengt met horeca-, retail-, en logistiekbedrijven. De term die Temper voor haar personeel gebruikt is “Freeflexer”. De Freeflexer is – aldus Temper - een zelfstandige ondernemer die als zzp’er aan de slag gaat bij de opdrachtgevers.

De constructie is voor zowel Temper als de opdrachtgevers fiscaal en economisch aantrekkelijk: geen van beiden hoeft sociale premies en belastingen af te dragen. De Freeflexer heeft tijdens corona moeten ondervinden wat voor gevolgen deze constructie voor hem heeft gehad. Omdat hij geen werknemer was, kon hij niet terugvallen op de sociale voorzieningen. En omdat hij zzp’er was, kwam he niet in aanmerking voor de corona-noodmaatregelen. Met andere woorden, alle ondernemingsrisico’s waren voor de Freeflexer.

Schijnzelfstandigheid

Geen wonder dus dat het FNV naar de rechter stapte om Temper’s constructie onder de juridische loep te laten nemen. Het standpunt van FNV: Temper is gewoon een uitzendbureau en haar Freeflexers zijn uitzendkrachten. Namelijk eentje die ook nog eens valselijk concurreert met de bestaande uitzendbureaus die wel netjes de premies afdragen.

De mondelinge behandeling zal op 15 maart 2024 bij de rechtbank Amsterdam plaatsvinden. Anja Dijkman, bestuurder FNV Flex, roept de overheid op om te handhaven op de bedrijven die “welbewust de wet overtreden (…). Langdurige juridische procedures van echte vakbonden als FNV en CNV zijn blijkbaar nodig, omdat de overheid haar verantwoordelijkheid voor een eerlijke arbeidsmarkt tot nu toe laat liggen.”

Eind 2021 richtte Temper de Stichting FreeFlex op, een nepvakbond voor haar medewerkers, aldus de FNV. De stichting wilde zich voegen aan de kant van Temper, maar de rechter oordeelde dat de stichting geen onafhankelijke belangenbehartiger is aangezien het startkapitaal door Temper is verstrekt. Ook de activiteiten duidden er niet op dat zij haar medewerkers bijstond.

NOVO’s tip

Schijnzelfstandigheid blijft de gemoederen dus nog steeds bezighouden. Wilt u meer weten over schijnzelfstandigheid? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.     

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!