Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Ontslag op staande voet tijdens ziekte

Ontslag op staande voet tijdens ziekte

Gepubliceerd: 22-apr-2024 08:00

Ontslag op staande voet tijdens ziekte

We noemden het al vaker: ontslag op staande voet komt sinds de invoering van de wet Werk en Zekerheid steeds minder voor. En al helemaal als het gaat om een ontslag op staande voet tijdens ziekte. Dat mag alleen in uitzonderlijke gevallen. In dit artikel leggen we een van deze uitzonderlijke gevallen uit.

Werkzaamheden voor derden

Werknemer is sinds 6 november 1995 in dienst bij werkgever als “vakman kabels” voor 40 uur per week. Op 15 november 2021 meldt werknemer zich ziek. In december 2021 krijgt werkgever de melding dat werknemer ergens aan het werk is. Nadat werkgever werknemer confronteerde, ontkende werknemer dit. Hierna beschouwt werkgever dit als afgedaan maar de meldingen bleven aan. Op enig moment confronteert werkgever werknemer nogmaals met deze meldingen, maar werknemer blijft ontkennen. Hierop besluit werkgever een bedrijfsrecherche in te schakelen. Uit het rapport van de bedrijfsrecherche is gebleken dat werknemer meerdere malen werkzaamheden voor derden heeft uitgevoerd en dat terwijl hij ziek was. Nadat werknemer op gesprek is gevraagd door werkgever, bekent werknemer. Hierop is werknemer op 2 november 2023 op staande voet ontslagen.

Werknemer verzoekt in onderhavig geding het gegeven ontslag op staande voet te vernietigen,  vordert het achterstallig salaris en een schadevergoeding van bijna €33.000,-.

Ernstig verwijtbaar handelen

De kantonrechter oordeelt dat het ontslag op staande voet terecht is. Werknemer heeft bekend dat hij meerdere keren voor derden werkzaamheden heeft uitgevoerd. Dat bij het afleggen van die verklaring geen cautie is verleend (dat werknemer bevoegd is geen antwoord te geven), is niet relevant. Het was geen strafrechtelijk onderzoek. Na het afleggen van zijn verklaring heeft werknemer de verklaring niet ingetrokken. Ook heeft werknemer zijn re-integratieverplichtingen geschonden.

 

Werknemer stelt zich op het standpunt dat er onvoldoende rekening is gehouden met zijn persoonlijke omstandigheden. Ook stelt hij zich op het standpunt dat werkgever geen belang zou hebben bij een ontslag op staande voet, omdat er al geen aangepast of eigen werk meer was voor hem. Beide standpunten volgt de rechter niet. Werkgever had wel degelijk belang had bij een ontslag op staande voet omdat werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.

Het ontslag op staande voet blijft gehandhaafd, de vorderingen van werknemer worden afgewezen. Sterker nog, werknemer moet werkgever een gefixeerde schadevergoeding betalen van € 3.133,10.

NOVO’s tip

Ontslag op staande voet tijdens ziekte is mogelijk indien het ontslag geen verband houdt met de ziekte. In dit geval is het evident dat werknemer ernstig verwijtbaar handelt als hij naast zijn ziekte wel gewoon werkzaamheden kan uitvoeren voor derden. Wees wel voorzichtig met een ontslag op staande voet tijdens ziekte want het is een uiterst redmiddel! Laat je op tijd adviseren. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.     

 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!