Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Internetconsultatie Wetsvoorstel personeelsbehoud bij crisis

Internetconsultatie Wetsvoorstel personeelsbehoud bij crisis

Gepubliceerd: 13-mei-2024 08:00

Internetconsultatie Wetsvoorstel personeelsbehoud bij crisis

Dit keer geen uitspraak om door te spitten. In dit artikel bespreken we het nieuwe wetsvoorstel tot personeelsbeleid bij crisis. Dit wetsvoorstel is onderdeel van het arbeidsmarktpakket en is uitgewerkt in het coalitieakkoord “Deeltijd WW”. Het gaat 14 mei aanstaande ter internetconsultatie (iedereen die wil mag er een vraag / voorstel / reactie op geven). De termijn voor respons is tot 26 juni 2024.

Na de Corona-crisis is er meer behoefte aan wetgeving die vooraf de procedures en handelswijze benoemt voor noodsituaties. Enkele situaties die onder de reikwijdte van dit wetsvoorstel vallen zijn overstromingen, oorlogssituaties, of beperkende maatregelen om een ziekte te voorkomen (zoals de Corona-crisis).

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt hierover:

“Als er in een crisis opeens minder of zelfs helemaal niet gewerkt kan worden, moeten werkgevers snel kunnen schakelen. Met het Wetsvoorstel personeelsbehoud bij crisis bieden we bedrijven deze mogelijkheid en verkleinen we de kans op plotseling baanverlies. Nu dit wetsvoorstel in internetconsultatie gaat, brengen we het brede pakket met hervormingen voor de arbeidsmarkt weer een stap verder. We bieden werkenden meer zekerheid en bedrijven meer wendbaarheid.”

Het wetsvoorstel geeft mogelijkheden voor de werkgever om in deze noodsituaties het personeel te herplaatsen. Indien er niet gewerkt kan worden geeft het ook de mogelijkheid om loon te verminderen met 10% en aanspraak te maken op subsidies tot 65% van de loonkosten over de niet-gewerkte uren.

Tijdens de pandemie bleek de regeling Werktijdverkorting niet bestand tegen de enorme hoeveelheid aanvragen. De “Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid” werd in het leven geroepen. Op basis van deze ervaringen en overleg met werkgevers- en werknemersorganisaties is er nu een meeromvattende regeling opgetuigd.

Het wetsvoorstel gaat dus morgen in internetconsultatie. Wij houden jullie op de hoogte. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.     

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!