Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Iemand als leidinggevende aanstellen zonder ervaring kan werkneemster niet verweten worden.

Iemand als leidinggevende aanstellen zonder ervaring kan werkneemster niet verweten worden.

Gepubliceerd: 24-mrt-2025 08:00

Iemand als leidinggevende aanstellen zonder ervaring kan werkneemster niet verweten worden.

Wat als je als werkgever iemand aanneemt in een leidinggevende functie, terwijl iemand – op papier in ieder geval – geen ervaring / kennis op dit gebied heeft? Nou, dan trek je als werkgever aan het kortste eind. Volgens ons een logische, duidelijke uitspraak.

Start als leidinggevende

Wat was het geval? Werkneemster is sinds 10 augustus 2020 in dienst bij werkgever en sinds 01 november 2021 als leidinggevende. Werkgever is een familiebedrijf met 29 werknemers in dienst.

Disfunctioneren?

Eind augustus 2024 wordt werkneemster aangesproken op – kort gezegd – omgangsvormen en aansturing. Werkgever vond de klachten dermate ernstig dat zij zelfs overwoog een extern onderzoeksbureau in te schakelen naar het handelen van werkneemster, maar daarvan af ziet als werkneemster een VSO wil sluiten. Kort daarna volgt een tweede gesprek met werkneemster en wordt haar een VSO voorgelegd. Der gemachtigde van werkneemster meldt op 12 september dat werkneemster niet met de inhoud van de VSO akkoord gaat en graag weer aan het werk wil (zij was vanaf het eerste gesprek vrijgesteld van werk). Werkgever stelt toch een onderzoek in en aan de hand van de uitkomsten daarvan dient zij een ontbindingsverzoek bij de rechter in.

Ontbindingsverzoek

Het verzoek van werkgever is op de g-, e- en i-grond ingediend; vertrouwensbreuk, (ernstig) verwijtbaar handelen danwel de cumulatiegrond. De rechter gaat mee dat er sprake is  van een verstoorde arbeidsrelatie; vast staat dat partijen niet meer met elkaar verder kunnen. Het enkele feit dat werkgever werkneemster heeft aangesproken op haar directieve wijze van leidinggeven, maakt niet dat er sprake is van verwijtbaar handelen. Sterker nog overweegt de rechter of er niet gewoon sprake is van onkunde in plaats van onwil, daar waar werkgever niets heeft gedaan om de skills van werkneemster te verbeteren. Er is dus wel sprake van een geldige reden voor ontbinding, de verstoorde arbeidsrelatie, maar deze kan niet aan werkneemster worden verweten, zodat werkgever de transitievergoeding aan werkneemster verschuldigd is en een billijke vergoeding van € 13.500,= bruto, omdat de verstoring van de arbeidsrelatie in overwegende mate aan werkgever te wijten is.

NOVO’s tip

Weer een duidelijk geval van dossier opbouw. Die kan dus ver gaan als je zelf iemand vraagt in een functie te werken waar nog geen ervaring in is. Deze uitspraak toont eens te meer de noodzaak aan van dicht op de bal spelen: check, bespreek, leg vast, maar vooral: biedt hulp aan indien nodig of gewenst. Wilt u weten wanneer een dossier afdoende is om succesvol aan de rechter voor te leggen? Neem contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. U kunt ons bellen op 076-2056040 of mailen op info@novo-advocatuur.nl

 

 

 

 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!