Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Diefstal en ontslag

Gepubliceerd: 24-sep-2015 08:00

Een werknemer van een zorginstelling zou zich hebben schuldig gemaakt aan verduistering van gelden van een cliënt. Hiervan is na het overlijden van die cliënt aangifte gedaan bij de politie door zijn familie. Er is nog geen uitsluitsel of de werknemer van de instelling strafrechtelijk vervolgd zal worden.

De zorginstelling heeft nu verzocht de arbeidsovereenkomst met haar werknemer te mogen ontbinden, daar haar werknemer verwijtbaar (stelen of verduisteren van het geld van cliënt) heeft gehandeld en de arbeidsrelatie is verstoord.

Dat de werknemer fouten heeft gemaakt is in deze door de rechtbank beaamt. Maar de vastgestelde fouten die de werknemer heeft gemaakt zijn niet verduistering of stelen van geld en daarmee niet zo ernstig dat dit als verwijtbaar handelen of nalaten moet worden aangemerkt. Daarbij ziet de rechtbank dat de fouten die de werknemer heeft gemaakt, niet tijdig zijn gecorrigeerd door de zorginstelling, hoewel daar wel mogelijkheden toe waren, en dat ze in de situatie, zoals die was tussen cliënt en werknemer niet verwijtbaar is te noemen. Het feit dat de werknemer zich niet eerder zo heeft gedragen en niet op de hoogte bleek te zijn van de op schrift gestelde regels van de werkgever, heeft daarbij eveneens een rol gespeeld bij de bepaling van het al dan niet verwijtbaar handelen van de werknemer.

De rechter is uiteindelijk tot het oordeel gekomen dat nu de zorginstelling het verwijtbaar handelen van haar werknemer niet kan bewijzen, daarvan geen sprake is. Immers is het enkele feit dat de politie “de nodige informatie” heeft verstrekt niet voldoende om het verwijtbaar handelen te bewijzen. De mogelijke schade die de zorginstelling loopt vanwege de verdenking die op haar werknemer rust is volgens de rechtbank ook niet een dusdanige reden om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. De rechtbank oordeelt voorts dat er evenmin sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding en er derhalve geen reden is tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Conclusie: de arbeidsovereenkomst wordt niet ontbonden en de zorginstelling dient tevens de proceskosten te voldoen.

Had de zorginstelling haar verzoek nu wel onderbouwd met het bewijs dat werknemer geld had verduisterd, dan was deze uitspraak zeker ten nadele van de werknemer uitgevallen. Volgende keer beter…

 

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNHO:2015:7893

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!