Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Twee keer afwijzing ontbindingsverzoek: de nieuwe WWZ scherpt het aan!

Gepubliceerd: 30-sep-2015 08:00

De rechtbank heeft er zin in! Op 15 en 16 september is twee maal een ontbindingsverzoek dat zijdens de werkgever was ingediend afgewezen onder het nieuwe WWZ-recht.

In de eerste uitspraak ging de rechter zelfs zo ver dat misbruik bij een bankinstelling van de bancaire systemen om zodoende de NAW-gegevens van iemand privé te achterhalen, onvoldoende grond was voor de door de bank gewenste ontbinding. Een medewerkster had de NAW-gegevens van de nieuwe vriendin van haar ex partner geraadpleegd en dat was aan het licht gekomen. De bank heeft de medewerkster daarop op staande voet ontslagen wegens overtreding van de interne regelingen en gedragscode op het gebied van (medewerkers) integriteit: door haar handelen komt de betrouwbaarheid en onkreukbaarheid van de bank in het geding. Het gegeven ontslag op staande voet werd door de medewerkster aangevochten met tevens verzoek om toekenning van een billijke vergoeding ex 7:681 BW. De bank diende daarbij een voorwaardelijk ontbindingsverzoek in, dat werd afgewezen. Hoewel de rechter oordeelde dat de medewerkster een ernstig verwijt te maken valt, werd het ontbindingsverzoek van de bank toch afgewezen: de bank had, alle omstandigheden van het geval overziend, en daarin mede nemend het lange dienstverband van de medewerkster en haar onberispelijke staat van dienst, met een minder verstrekkende sanctie moeten volstaan. De bank wordt gehouden tot doorbetaling van het loon en wedertewerkstelling en het gegeven ontslag op staande voet wordt vernietigd, zulks terwijl de rechtbank oordeelt dat er (dus) evenmin redenen zijn voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Ook rechtbank Noord-Holland trekt de WWZ-regelgeving strak aan: zoals in ons vorige artikel al aangegeven (diefstal en ontslag) betrof dit een medewerker van een thuiszorginstelling die door een van de cliënten van de instelling gemachtigd was om namens haar alle rechtshandelingen te verrichten. De medewerker heeft daarop lange tijd met de pinpas van de cliënt boodschappen gedaan en contant geld opgenomen, waarbij na het overlijden van de cliënt door de nabestaanden aangifte is gedaan van verduistering tegen de medewerker. Strafrechtelijke vervolging heeft (nog) niet plaatsgevonden. De rechtbank oordeelde daar eveneens dat er geen reden voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst is; zie voor meer informatie ons vorige artikel “diefstal en ontslag”.

Beide uitspraken laten zien dat de rechtbank de verscherpte regelgeving van de WWZ nauwgezet uitvoert: de gronden voor ontslag worden strikt gelezen en afwijking door bijvoorbeeld een hogere vergoeding toe te kennen zoals voor 01 juli mogelijk was, worden niet toegestaan. De gronden dienen ieder voor zich voldoende houvast te bieden voor ontbinding. Zo niet, dan wordt het ontbindingsverzoek afgewezen. Zelfs in geval van dringende redenen houdt de rechtbank deze strakke lijn vast. Een werkgever dient dan ook goed beslagen ten ijs te komen, wil een ontbindingsverzoek kans van slagen maken.

 http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNHO:2015:7893

http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNNE:2015:4342

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!