Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Toch een transitievergoeding bij ernstig verwijtbaar handelen?

Gepubliceerd: 03-dec-2015 08:00

De wetgever heeft in de Wet Werk en Zekerheid de kantonrechter de mogelijkheid gegeven om bij de constatering van ernstig verwijtbaar handelen toch geheel of gedeeltelijk de transitievergoeding toe te kennen. Dit is mogelijk indien de kantonrechter van mening is dat het niet toekennen van de transitievergoeding naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid in een specifiek geval onaanvaardbaar zou zijn. Volgens de wetgever kan hierbij gedacht worden aan “een relatief kleine misstap na een heel lang dienstverband.”

Deze mogelijkheid paste een kantonrechter bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant onlangs in haar uitspraak van 23 november jl. toe. In deze zaak ging het over een docent middelbare school die (onder andere) een leerlinge de juiste antwoorden voorafgaand aan een toets had verstrekt en een te close contact met deze leerlinge onderhield. De rechtbank achtte dit ernstig verwijtbaar handelen aan de zijde van de werknemer en besloot de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

In beginsel betekent dit dat een werknemer geen recht heeft op de transitievergoeding. In bovengenoemde zaak was de kantonrechter echter (kennelijk) van mening dat dit onredelijk zou zijn. De werknemer had verzocht om de transitievergoeding toe te kennen, daar het niet toekennen in dit geval volgens werknemer naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn. De kantonrechter ontbond de arbeidsovereenkomst wegens ernstige verwijtbaarheid, maar ging mee in het verzoek van de werknemer om toekenning van de vergoeding.

Opvallend in de uitspraak is dat de kantonrechter aangeeft dat deze zogenaamde escape een redelijk zinloze bepaling is als deze strikt zou worden gelezen. Hoe kan je immers een kleine misstap verenigen met ernstig verwijtbaar handelen? Toch geeft de kantonrechter in deze specifieke situatie een verduidelijking. In onderhavig geval was de docent namelijk al bijna 10 jaar in dienst en heeft hij door het ernstig verwijtbaar handelen geen strafbaar feit gepleegd of zichzelf op welke manier dan ook bevoordeeld. Het niet toekennen van de transitievergoeding zou na één grote misstap een te zware straf zijn, aldus de kantonrechter.

Wilt u meer weten of heeft u een vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op via info@novo-advocaten.nl of bel ons op 076-2056040.

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!