Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Mag je vertrouwen op het deskundigenoordeel van het UWV?

Gepubliceerd: 17-dec-2015 08:00

Het is een alom bekend verhaal: als werkgever wordt je geconfronteerd met een zieke werknemer en start je, conform de Wet Verbetering Poortwachter, een re-integratietraject en schakel je een bedrijfsarts in. Je vraagt vervolgens een deskundigenoordeel aan bij het UWV. Het UWV oordeelt dat de door jou getrooste inspanningen voldoende zijn (tot dan) en je op het goede spoor zit. Met een gerust hart zet je je inspanningen voort en wacht je braaf de 104 weken ziekte van je werknemer af.

Maar dan komt de grap: het UWV legt je een loonsanctie op omdat je te laat het re-integratietraject tweede spoor gestart bent en het duidelijk voor je had moeten zijn dat je niet op het deskundigenoordeel mocht vertrouwen nu dat slechts een momentopname is en (in dit geval) geen uitspraak heeft gedaan over de re-integratie tweede spoor.

De uitspraken van 22 februari 2012 en 22 juli 2015 gaven al aan dat een werkgever op het oordeel van de deskundige mag vertrouwen, dus in zoverre niets nieuws.

Het UWV ging in deze zaak van 9 december jl. evenwel in hoger beroep (werkgever was in beroep gegaan) en stelde zich op het standpunt dat uit de opmerking in het deskundigenoordeel dat werkgever op de goede weg is, maar er niets (expliciet) over het tweede spoor wordt vermeld, voor de werkgever duidelijk moest zijn dat werkgever niet aan al haar verplichtingen zou hebben voldaan en dat over de tijdigheid van het inzetten van het tweede spoor een duidelijk voorbehoud was gemaakt. De Centrale Raad van Beroep deelt dit oordeel van het UWV niet en bevestigt de uitspraak in beroep. Gelet op de expliciete vraag van de werkgever in haar aanvraag (“Graag uw oordeel of er tot nu toe afdoende inspanningen door de werkgever verricht zijn. Inmiddels is ook Spoor-2 ingezet.”), heeft de werkgever erop mogen vertrouwen dat het oordeel van de deskundige juist ook zag op het ingezette tweede spoor.

Het is dus van belang voor u als werkgever tijdig een deskundigenoordeel te vragen en uw vraag daarbij zorgvuldig en compleet te formuleren.

De uitspraak zelf kunt u hier terug lezen.

Wilt u meer weten over uw positie als werkgever in geval van een zieke werknemer en wat u kunt doen? Wij staan u graag te woord: info@novo-advocaten.nl of 076-2056040

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!