Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Niet verschijnen op het werk, wel een transitievergoeding: wederom een h-grond-gevalletje

Gepubliceerd: 29-dec-2015 08:00

De kantonrechter te Utrecht had op 22 december jl. de bijzondere taak te beslissen wat te doen indien een werknemer al bijna een jaar niets van zich laat horen.

Wat was het geval? De werknemer was sinds 11 december 2014 niet meer op zijn werk verschenen. Ondanks diverse pogingen van de werkgever om in contact met de werknemer (en diens familie) te komen, bleef ieder vorm van leven uit. Werknemer was inmiddels ook als vermist aangegeven. Werkgever betaalde vanwege het adagium “geen arbeid, geen loon” sinds 1 januari 2015 geen loon meer uit, maar kampte nog wel steeds met het feit dat de werknemer nog immer op de loonlijst staat en de arbeidsovereenkomst nog immer voortduurde. Daarom diende zij een ontbindingsverzoek in op zowel de zogenaamde e-grond, verwijtbaar handelen aan de zijde van werknemer, als op de h-grond, de rest categorie. De kantonrechter oordeelt dat in dit geval de werknemer in beginsel weliswaar gehouden was een grond te geven voor zijn afwezigheid, maar dat het uitblijven daarvan geen verwijtbaarheid oplevert. Toewijzing op basis van de e-grond is dan ook niet mogelijk. Maar dat in dit geval voortzetting van het dienstverband in redelijkheid niet meer van de werkgever gevergd kan worden, dat was de kantonrechter wel duidelijk. Hoewel toekenning van een ontbinding op grond van de h-grond terughoudend dient te worden toegepast, zag de kantonrechter is dit specifieke geval daar wel reden voor. Er is immers, zo beargumenteert de kantonrechter, geen sprake van een verzameling van de eerdere gronden bij elkaar, maar van een duidelijk andere afzonderlijke grond die zodanig is dat van de werkgever niet gevergd kan worden de arbeidsovereenkomst nog te laten voortbestaan. Bijzonder, hoewel wel correct conform de wet, in dit geval is dat de werkgever wél verplicht werd de transitievergoeding te voldoen: de werknemer kon immers bij het uitblijven van een verklaring voor zijn afwezigheid, géén verwijt gemaakt worden...

De gehele uitspraak kunt u hier lezen.

Meer weten over de ontslaggronden onder de WWZ en de mogelijkheden daarbij? Wij staan u graag te woord: info@novo-advocaten.nl of 076-2056040.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!