Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Wederom gebrek aan dossieropbouw: billijke vergoeding van € 15.000,=

Gepubliceerd: 30-dec-2015 08:00

Wederom is door de rechtbank aangegeven dat zij de WWZ en de verplichtingen die daaruit voortvloeien nauw in de hand neemt: een werkgever wordt zwaar aangerekend dat zij onvoldoende dossieropbouw heeft voor het gestelde disfunctioneren en de druk bij de werknemer heeft opgevoerd (deels tijdens ziekte). Nu de arbeidsverhouding wel ernstig verstoord is, kan de rechtbank wél ontbinding van de arbeidsovereenkomst uitspreken, maar met toekenning van zowel de transitievergoeding als een billijke vergoeding van € 15.000.

Wat was het geval? De werkgever stelt dat de werknemer onvoldoende functioneerde, zowel qua prestaties als qua houding, een verbetertraject was aangeboden, maar niet is opgepakt door de werknemer en de werknemer bovendien regelmatig ziek was en dan niet bereikbaar is en zich niet aan de afspraken houdt. Genoeg redenen voor ontbinding zou je denken. Maar dan komt het verweer van de werknemer: een verbetertraject van 4 maanden, terwijl werknemer herstellende is van ziekte, loonstopzettingen door werkgever tijdens ziekenhuisopnames, negeren van adviezen van de bedrijfsarts om in gesprek te gaan, “contact houden” met werkgever bij een reistijd van ruim 4 uur per dag, het onder druk zetten ter ondertekening van een vaststellingsovereenkomst en een (ingetrokken) ontslag op staande voet. Daarbij komt dat de werkgever nimmer hoor en wederhoor heeft toegepast voordat zij overging tot ontslag op staande voet of loonstop. De rechtbank maakt snel een einde aan de discussie: voldoende aannemelijk is geworden dat de arbeidsovereenkomst dermate ernstig verstoord is geraakt dat ontbinding kan worden toegewezen. Evenwel valt de werkgever hiervan een verwijt te maken dat een billijke vergoeding (naast de transitievergoeding) rechtvaardigt: werkgever heeft aan werknemer geen reële kans geboden om het functioneren te verbeteren en die kans is ook niet meer mogelijk omdat de arbeidsverhouding dusdanig beschadigd is dat deze niet meer kan worden voortgezet. Een en ander leidt ertoe dat werkgever verplicht wordt tot betaling van een billijke vergoeding van € 15.000. 

Wederom is het belang van goede dossieropbouw hierbij naar voren gekomen: hoor en wederhoor, tijd, evaluatie en een verbetertraject zijn essentieel voor een werkgever om ontbinding van een arbeidsovereenkomst te kunnen krijgen wegens disfunctioneren.

Wilt u weten wat u kunt doen om een goed dossier te hebben? Neem contact met ons op via de mail: info@novo-advocaten.nl of telefonisch 076 – 2056040.

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!