Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Privé sparen op kosten van de zaak?

Gepubliceerd: 15-jan-2016 08:00

Iedereen kent wel een “spaarsysteem” voor kortingen, producten en speciale aanbiedingen. In het geval dat zich diende bij de Rechtbank Gelderland werd de vraag gesteld of een werknemer die zakelijke spaarpunten privé mag gebruiken en zo nee, of dit dan een ontslag op staande voet rechtvaardigt.

Toestemming werkgever?

Een werknemer, verantwoordelijk voor de bestelling van kantoorartikelen binnen het bedrijf, gebruikte de daarmee verworven spaarpunten privé. Hij had hiervoor bijna 15 jaar geleden toestemming gekregen van een van de toenmalige leidinggevenden van het bedrijf, maar toen was de vraag of hij een paar koffiemokken mocht hebben. In de loop der jaren zijn de koffiemokken echter gewijzigd in een mini iPad, een cirkelzaag, een digitale camera, enzovoorts, voor een waarde van ruim € 2.000, =. De werkgever die daar uiteindelijk achter kwam, heeft de werknemer geschorst, nader onderzoek gedaan en naar aanleiding daarvan hem op staande voet ontslagen. De werknemer pleegt kort daarna zelfmoord, waarna zijn nabestaanden acties ondernamen en de werkgever aanspraken.

Recht van de nabestaanden

De werkgever is van oordeel dat, nu de arbeid persoonsgebonden is, ook de vorderingen uit hoofde van de arbeidsovereenkomst persoonlijk van aard zijn en niet overgedragen kunnen worden aan de nabestaanden. De rechter oordeelt anders: bij het overlijden gaan in beginsel alle voor overgang vatbare rechten over op de nabestaanden. De vorderingen uit hoofde van onregelmatige opzegging, de transitievergoeding en de billijke vergoeding, vormen hier geen uitzondering op. De nabestaanden kunnen derhalve terecht deze vorderingen tegen de werkgever instellen

Ontslag op staande voet

Voor toewijzing van de ingediende vorderingen dient dan gekeken te worden naar de reden van ontslag. In dit geval dus de vraag of de werknemer er op mocht vertrouwen dat de eens gegeven toestemming ook nog van toepassing zou zijn. De rechter oordeelt van niet. In de tussentijd is immers een nieuw beleid opgesteld in een personeelshandboek waarin is opgenomen dat het iedere werknemer verboden is gunsten of giften aan te nemen en was de werknemer zelf uitdrukkelijk akkoord gegaan met deze regels. De werknemer had zelf moeten begrijpen dat hij zijn spaarsysteem opnieuw onder de aandacht had moeten brengen. Daarenboven had de werknemer recent ook nog eens de spaarpunten-mailings naar zijn privé mail om laten zetten en liet hij alles op zijn privéadres bezorgen. Rekening houdend met de leeftijd van de werknemer, zijn lange en eenzijdige dienstverband, opleiding en de aard van het vergrijp, acht de rechter het gerechtvaardigd dat in dit geval de arbeidsovereenkomst onmiddellijk dient te eindigen en is het gegeven ontslag op staande voet terecht. Daarmee komen alle vorderingen van de nabestaanden te vervallen.

Voor werkgevers mag hieruit blijken dat het van belang is een regeling op te nemen over het ontvangen van gelden en giften en voor werknemers is het van belang goed na te gaan waar hun eigen verantwoordelijkheid ligt bij het aannemen hiervan.

Wilt u meer weten over het opstellen van een personeelshandboek of heeft u vragen over wat wel en niet kan? Neem dan contact op met NOVO Advocaten te Breda, specialisten arbeidsrecht via info@novo-advocaten.nl of telefonisch op 076-2056040.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!