Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Verzwaarde plicht voor het aanbieden van een verbetertraject

Gepubliceerd: 18-feb-2016 08:00

Vandaag behandelen we een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland, waarbij een basisschool vraagt de arbeidsovereenkomst met een leerkracht te ontbinden op grond van een “onherstelbaar verstoorde arbeidsrelatie” (g-grond).

Ongepast en onprofessioneel gedrag

In deze zaak was duidelijk geworden dat een leerkracht van een basisschool zich had misdragen. Hij had onprofessioneel en ongepast contact met een (toen inmiddels) oud-leerlinge van de basisschool. Dit meisje van 12 jaar was al tijdens de zomervakantie bij hem thuis geweest en heeft waarschijnlijk op enig moment besloten dat zij geen contact meer met haar (oud) leerkracht wilde hebben. Zodoende heeft zij ook het contact via Facebook verbroken, waarna haar  (oud) leerkracht besloot om haar dagelijks te belagen met berichten zoals;

“Ik mis je!”, “Ik houd van je!”, “Doe niet triest met blokken/verwijderen! Zo erg was de ruzie ook weer niet!” en ga zo maar even door. Ook was er via een WhatsAppgroep contact met onder andere deze oud-leerlinge.

Nadat de basisschool op de hoogte was gesteld van dit ongepast gedrag van hun leerkracht heeft er een gesprek tussen de leerkracht en de basisschool plaatsgevonden. De leerkracht heeft hulp gezocht en vervolgens aangegeven dat hij niet wil terugvallen. Echter nog geen maand later, zocht hij weer contact met de oud-leerlinge!

Daarmee was de maat voor de basisschool vol. De leerkracht werd geschorst en kreeg een contactverbod. Een dag later wordt het ontbindingsverzoek naar de rechtbank gestuurd.

Begeleiding, coaching en verbetertrajecten.

De kantonrechter is ook de mening toegedaan dat wat deze leerkracht heeft gedaan niet door de beugel kon. Echter vond de kantonrechter het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst wat prematuur. Prematuur? Ja, omdat de basisschool al heel lang op de hoogte was van het feit dat de leerkracht moeite had met het gescheiden houden van zijn privéleven en werkleven. De werkgever had daar actiever mee moeten omgaan en de leerkracht moeten begeleiden en een verbetertraject moeten aanbieden.

Dus besluit de kantonrechter dat de arbeidsovereenkomst niet zal worden ontbonden en dat de leerkracht in staat moeten worden gesteld door de basisschool om zijn werkzaamheden weer te hervatten.

Verplichtingen van de werkgever

Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid is het steeds pijnlijk duidelijk geworden via de rechtspraak dat werkgevers niet alleen een grotere verantwoordelijkheid hebben naar hun werknemers, maar ook dat kantonrechters arbeidsovereenkomsten niet meer zomaar (kunnen of willen) ontbinden. Waar vroeger nog ruimte was voor een mooie hoge vergoeding, worden partijen nu doodleuk terug verwezen en mogen ze zelf uitzoeken hoe zij hun conflict verder kunnen oplossen.

Wilt u als werkgever niet als bovenstaande basisschool weer terug naar “huis” gestuurd worden? Neem dan vrijblijvend contact op met NOVO Advocaten, Specialisten Arbeidsrecht te Breda via info@novo-advocaten.nl of bel ons op 076-2056040. NOVO Advocaten adviseert, begeleidt en indien nodig procederen wij voor u.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!