Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Vragen mag… maar dan moet je het wel vragen

Gepubliceerd: 26-feb-2016 08:00

 

Bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch is een zaak behandeld, waarbij de werknemer in hoger beroep was gegaan.

 

In deze zaak had de kantonrechter al de arbeidsovereenkomst ontbonden met ingang van 1 oktober 2015. De werknemer had verwijtbaar gehandeld en omdat zijn handeling(en) door de kantonrechter als ernstig verwijtbaar werd gekwalificeerd, kreeg de werknemer geen transitievergoeding toegekend.

De werknemer was het hier niet mee eens en is dus in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch.

 

Verzoek in hoger beroep

In zijn verzoek in hoger beroep vroeg de werknemer onder andere (primair) om de arbeidsovereenkomst te herstellen.

Indien het hof zou oordelen dat het eerdere verzoek om ontbinding van de arbeidsovereenkomst bij de kantonrechter ten onrechte door de kantonrechter was toegewezen, maar het hof niet de arbeidsovereenkomst zou herstellen, verzocht de werknemer (subsidiair) om  - alsnog - de transitievergoeding en ook een billijke vergoeding toe te wijzen.

 

Verwijtbaar handelen

Na de behandeling van de inhoud komt het hof echter tot dezelfde conclusie als de kantonrechter;

De werknemer heeft verwijtbaar gehandeld en om die reden is de ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter terecht toegewezen.

 

Ernstig verwijtbaar handelen?

Voor het al dan niet toekennen van de transitievergoeding dient vervolgens de vraag gesteld te worden of er ernstig verwijtbaar is gehandeld door de werknemer. Het hof is echter van mening dat de zij deze vraag niet hoeft te beantwoorden.

De werknemer heeft in zijn hoger beroep namelijk (subsidiair) verzocht om de transitievergoeding toe te kennen als het hof tot het oordeel zou komen dat de arbeidsovereenkomst onterecht was ontbonden door de kantonrechter, maar – het hof - de arbeidsovereenkomst niet wil herstellen. Aangezien het hof van oordeel is dat de arbeidsovereenkomst terecht is ontbonden, komt de vraag van de transitievergoeding niet meer aan bod, aldus het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch.

 

Conclusie

Zorgvuldigheid is van essentieel belang. Zo blijkt maar weer. Was het verzoek van de werknemer anders en uitgebreider omschreven, dan was het hof wel toegekomen aan de vraag of werknemer ernstig verwijtbaar had gehandeld. Alhoewel je je kan afvragen of dit in bovenstaande zaak tot een bevredigende uitkomst voor de werknemer had kunnen zorgen.

 

Wilt u bovenstaande voorkomen en volledig, duidelijk en zorgvuldig te werk gaan? NOVO Advocaten te Breda is specialist in het arbeidsrecht en adviseert, begeleidt en indien nodig procederen wij voor u.

Neem vrijblijvend contact op voor een afspraak via info@novo-advocaten.nl of bel ons op 076-2056040.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!