Aanzegverplichting
Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Als de werknemer zelf ontslag neemt, geldt de aanzegverplichting dan nog?

Gepubliceerd: 23-mrt-2016 08:00

Een werknemer had zelf ontslag genomen, maar was van mening dat de werkgever niet had voldaan aan de aanzegverplichting. Zodoende verzocht hij aan de kantonrechter bij de rechtbank Overijssel de werkgever te veroordelen tot betaling van een vergoeding (een volledige maand loon) wegens het niet nakomen van deze verplichting.

 

Aanzegverplichting?

De arbeidsovereenkomst tussen werknemer en werkgever eindigde op 30 november 2015. Op 4 november laat werknemer aan werkgever weten dat hij na 30 november zal starten met een andere baan. Daar de werkgever nooit schriftelijk heeft aangezegd, was de werknemer van mening dat de werkgever de volledige maand loon moest vergoeden. De werkgever stelde echter dat zij weliswaar niet schriftelijk, maar wel op of rondom 29 oktober de werknemer telefonisch heeft laten weten dat zij niet voornemens waren de arbeidsovereenkomst te verlengen na 30 november.

Na deze stellingen was de kantonrechter  van mening dat de werkgever de aanzegverplichting niet tijdig was nagekomen, omdat dit niet uiterlijk een maand van tevoren schriftelijk was gedaan.

De vraag die vervolgens aan de orde kwam, was of de werkgever nu een volle maand loon verschuldigd was aan de werknemer óf een vergoeding naar rato, daar de werknemer zelf had opgezegd op 4 november.

 

Wat was de bedoeling van de wetgever?

De wetgever heeft met de aanzegverplichting voor ogen gehad dat een werknemer met een tijdelijke arbeidsovereenkomst tijdig duidelijkheid heeft over de eventuele voortgang daarvan. Mocht de werkgever dan uiterlijk een maand van te voren aangeven niet met de werknemer verder te willen gaan, dan heeft de werknemer in ieder geval een maand de tijd om op zoek te gaan naar ander werk.

Het gaat er in feite dus om dat de werkgever enige zekerheid dient te bieden aan de werknemer.

 

Volledige vergoeding?

In bovenstaande zaak was de kantonrechter van mening dat die zekerheid voor werknemer was ontstaan op het moment dat hij zelf aangaf de arbeidsovereenkomst niet voort te willen zetten. Zodoende was de werkgever na 4 november niet meer gehouden aan de aanzegverplichting.

Dat betekende dus een vergoeding van het loon naar rato, dus 4 dagen in plaats van een volle maand loon.

 

Als werkgever dient u dus niet te vergeten uw werknemer uiterlijk een maand voor het einde van het dienstverband aan te zeggen. Vergeet u dit, dan bent u naar rato één maand loon verschuldigd aan de werknemer. Doe dit schriftelijk, dan wel mondeling met een schriftelijke bevestiging van het gesprek! Een simpele notitie in de agenda, zorgt ervoor dat u op tijd bent en dus geen vergoeding verschuldigd zal zijn aan de werknemer.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met NOVO Advocaten te Breda, specialist in het arbeidsrecht, via info@novo-advocaten.nl of bel naar 076-2056040.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!