Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Toch nog opzegging na doorwerken na pensioenontslagbeding?

Gepubliceerd: 08-apr-2016 08:00

Vorige week schreven wij nog over de inhoud van een pensioenontslagbeding en de uitleg daarvan blijkens het Hof in Den Bosch. De rechtbank in Amsterdam geeft in haar vonnis (in kort geding) van 24 maart jl. in een andere kwestie haar zienswijze op de uitleg van het pensioenontslagbeding. Zij is van mening dat een werkgever een werknemer die doorwerkt na de pensioengerechtigde leeftijd, terwijl er sprake is van een pensioenontslagbeding, zonder preventieve toetsing kan ontslaan.

Pensioenontslagbeding

Wat was hier de discussie? Tussen partijen gold een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, waarbij een pensioenontslagbeding was opgenomen:

“De arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd eindigt zonder nadere opzegging op de dag waarop je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.”

Nadat werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt, heeft werkgever de arbeidsovereenkomst opgezegd tegen 01 februari 2016, waartegen werknemer zich verzette en een kort geding procedure aanhangig maakte.

Eenmaal gebruik van ontslag wegens het bereiken van de pensioenleeftijd?

Werknemer stelt zich op het standpunt dat werkgever geen recht meer heeft om de arbeidsovereenkomst op grond van het bereiken van de pensioenleeftijd op te zeggen. Nadat werknemer immers de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt had en werkgever toen niet, conform arbeidsovereenkomst, te kennen heeft gegeven de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig te eindigen is er, aldus werknemer, een nieuwe arbeidsovereenkomst ingegaan. Om deze nieuwe arbeidsovereenkomst rechtsgeldig te laten eindigen had werkgever toestemming moeten hebben en is opzegging wegens het bereiken van de pensioenleeftijd niet (meer) van toepassing, daar dit ziet op arbeidsovereenkomsten die reeds lopen ten tijde van het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.

Werkgever stelt zich echter op het standpunt dat er sprake is van een voortgezette arbeidsovereenkomst vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd. De wet laat uitdrukkelijk de mogelijkheid open om ook na de dag waarop werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt op te zeggen en dat is ook verklaarbaar gezien de wens van de wetgever om het voor werkgever aantrekkelijker te maken om een werknemer door te laten werken na de pensioendatum, aldus de werkgever.

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank grijpt terug naar de schriftelijke toelichting van de regering (de Memorie van Toelichting) bij het desbetreffende wetsartikel (artikel 7:669 lid 4 BW) en merkt op dat daarin is opgenomen:

“De werkgever kan éénmalig gebruik maken van het recht om zich te beroepen op het bereiken of het bereikt hebben van de pensioengerechtigde leeftijd door de werknemer als ontslaggrond, zonder dat het UWV om toestemming hoeft te worden gevraag of ontbinding nodig is. Wel moet de werknemer dan vóór het bereiken van die leeftijd in dienst zijn geweest.”

Gelet hierop oordeelt de rechter dat in het pensioenontslagbeding is opgenomen dat de arbeidsovereenkomst zonder nadere opzegging zou eindigen op de AOW-leeftijd van werknemer en derhalve zonder opzegging.  Partijen hebben in dit geval aan dit beding geen uitvoering gegeven, maar de arbeidsovereenkomst voortgezet. Er is dan ook geen sprake van een nieuwe arbeidsovereenkomst en dus kan werkgever nog steeds éénmaal gebruik maken van de opzegging wegens het bereiken van de pensioenleeftijd. Ter motivatie sluit de rechter aan bij het relaas van werkgever: de regering heeft met opname van dit artikel bedoeld dat de werkgever de werknemer die de pensioengerechtigde leeftijd bereikt heeft door kan laten werken en dan eenmaal het voordeel heeft van opzegging zonder preventieve toetsing.

Meer ruimte voor werkgevers

Anders dan in onze uitspraak van vorige week, waarbij de interpretatie van twee begrippen centraal stond, is in dit vonnis, al is het een voorlopig oordeel, ruimte gecreëerd voor werkgevers; Mocht een werknemer na het bereiken van de pensioenleeftijd doorwerken, terwijl een pensioenontslagbeding zou zijn opgenomen, dan kan alsnog op vereenvoudigde wijze afscheid worden genomen van werknemer (zonder preventieve toetsing door UWV/kantonrechter).

Heeft u vragen hierover, of wilt u dat wij kort naar het pensioenontslagbeding in uw arbeidsovereenkomst kijken? Neem dan contact op met NOVO Advocaten te Breda, specialist in het arbeidsrecht, via info@novo-advocaten.nl of bel naar 076-2056040.  

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!