Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Het ontslagbesluit van een bestuurder

Gepubliceerd: 14-apr-2016 08:00

Helaas zijn er nog weinig uitspraken over het ontslag van een bestuurder van een vennootschap onder de huidige Wet Werk en Zekerheid. De laatste uitspraak over dit onderwerp dateert alweer van 27 november 2015 bij de rechtbank Noord-Nederland. Alhoewel het zeker interessant is om te kijken hoe de rechtspraak zich hieromtrent gaat ontwikkelen, zullen we dit dus moeten afwachten. Desalniettemin willen we toch even deze laatste uitspraak kort bespreken om zo ook de gedachtegang omtrent het ontslag van de bestuurder te benoemen en te laten zien hoe het ontslagbesluit zich verhoudt tot de arbeidsrechtelijke aspecten.


Het ontslagbesluit van de AvA en de gelijktijdige opzegging van de arbeidsovereenkomst

In deze kwestie is bij  AvA besloten dat één van de bestuurders per direct ontslagen werd als bestuurder van de betreffende vennootschap. Op diezelfde dag heeft de -andere- bestuurder van die desbetreffende vennootschap bij brief het dienstverband opgezegd met in achtenmening van de overeengekomen opzegtermijn van 6 maanden.

De ontslagen werknemer-bestuurder was echter van mening dat door het ontslagbesluit ook de arbeidsovereenkomst met directe ingang was opgezegd. Dit bracht een onregelmatige opzegging met zich mee, waar de werkgever (de vennootschap) schadeplichtig voor was. Totaal bedroeg de vergoeding die werknemer verzocht iets meer dan € 460.000,= ((bedragen voortvloeiend uit de overeenkomst, o.g.v. onregelmatig ontslag , de transitievergoeding en een billijke vergoeding).


Een tweetal uitspraken van de Hoge Raad op 15 april 2005.

De rechtbank bespreekt in haar uitspraak een tweetal uitspraken  van de Hoge Raad waarin is bepaald dat wanneer een bestuurder middels een arbeidsovereenkomst werkzaamheden verricht voor de vennootschap en er bij een geldig besluit van een bevoegd orgaan (bijvoorbeeld de AvA) wordt besloten dat deze wordt ontslagen, dit zeker ook voor de arbeidsrechtelijke betrekking heeft te gelden en de bestuurder daarmee geen bestuurder meer is en (dus) zijn werkzaamheden vanaf dat moment niet meer kan uitoefenen. Daarbij geeft de Hoge Raad tevens aan dat het vennootschappelijk besluit zeker niet de tot gevolg hoeft te hebben dat dit besluit ook een einde aan de arbeidsovereenkomst maakt. De gevolgen van het ontslagbesluit van de AvA op de arbeidsovereenkomst zijn namelijk volledig afhankelijk van hetgeen bepaald is in de arbeidsovereenkomst.

 

Wel correct opgezegd

De kantonrechter kwam in eerder genoemde kwestie tot het oordeel dat de arbeidsovereenkomst wel correct was opgezegd en leidt dit af uit de opzeggingsbrief van de vennootschap zelf waarin de opzegtermijn van 6 maanden wordt aangehouden. De ontslagen werknemer-bestuurder vangt dan ook bot in dit geval.

 

NOVO’s tip

Let  bij het ontslaan van een bestuurder op dat dit tweeledig kan zijn indien de bestuurder zowel door een AvA benoemd is, alsook op basis van een arbeidsovereenkomst werkzaam is: er is een vennootschappelijke kant, die bepaalt dat de werkzaamheden vanaf het door het besluit bepaalde moment stoppen. Daarnaast dienen de arbeidsrechtelijke aspecten  in acht te worden genomen.

Wilt u weten hoe u een dergelijk ontslag het beste kan aanpakken? Of heeft u een andere arbeidsrechtelijke vraag? NOVO Advocaten staat als specialist arbeidsrecht graag voor u klaar. U kunt een mail sturen naar info@novo-advocaten.nl of u belt naar 076 2056040.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!