Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Onderbouwing van je ontslagverzoek

Gepubliceerd: 14-apr-2016 08:00

Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid kan de ontbinding van de arbeidsovereenkomst alleen toegewezen worden op een van de gronden zoals genoemd in de wet. Hier kan niet van worden afgeweken. Het dus is niet mogelijk dat  meerdere niet volledige onderbouwde en bewezen gronden tezamen toch kunnen leiden tot ontslag.

 

Verschillende ontslaggronden

Bij het wekelijks lezen van de laatste uitspraken, valt het op dat veelal verschillende gronden voor ontbinding worden aangedragen door een werkgever. Zij verzoeken dan, zoals bijvoorbeeld in een uitspraak bij de rechtbank Limburg ontbinding op grond van het disfunctioneren van de werknemer. En daarnaast verzoekt de werkgever de ontbinding toe te wijzen op grond van een verstoorde arbeidsverhouding, maar wegens dezelfde feiten.

 

Hetzelfde feitelijke verhaal ter onderbouwing

Wat soms enigszins jammer is te noemen is dat in een geval als bovenstaande vaak het gehele feitencomplex wordt aangevoerd ter onderbouwing van beide ontslaggronden. Een kantonrechter zal hier niet zonder meer genoegen mee nemen. In eerder genoemde uitspraak kwam de kantonrechter tot het oordeel dat er geen sprake was van disfunctioneren daar een verbeterplan (na een dienstverband van ongeveer 28 jaar) van 2 maanden niet volstond als verbetertraject. Het verzoek tot ontbinding op grond van disfunctioneren van de werknemer werd dus niet toegekend. De kantonrechter kwam tot het oordeel dat van een verstoorde arbeidsverhouding evenmin sprake  was. Er waren weliswaar vele gesprekken geweest n.a.v. het zogenaamde verbetertraject van 2 maanden (ongeveer 18 gesprekken), maar van een leidinggevende (de werkgever) mag wel enige professionaliteit verwacht worden om de verhouding weer goed op de rails te krijgen. Ook dit verzoek tot ontbinding werd dan ook afgewezen.


NOVO’s Werkgeverstip

De conclusie die uit voorgaande uitspraak en uit vele andere uitspraken kan worden getrokken is dat als deze feiten niet voldoende zijn ter onderbouwing van de ene grond (bijv. disfunctioneren), dezelfde feiten ook niet zullen volstaan ter onderbouwing van de andere grond (bijv. verstoorde arbeidsverhouding). Uiteraard is dit niet de regel, maar ook zeker niet de uitzondering. Van belang is dat een grond op zichzelf goed onderbouwd dient te worden en dat niet lukraak een aantal gronden tezamen in een verzoekschrift tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst moet worden gezet, in de uiteindelijke hoop dat de kantonrechter er eentje uit zal kiezen.

Heeft u hulp nodig bij een ontslagprocedure? Neem dan contact op met NOVO Advocaten te Breda, specialist in het arbeidsrecht. U kunt mailen naar info@novo-advocaten.nl of bellen naar 076-2056040.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!