Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact

Ontslag wegens daden van je partner? Werkgever moet duidelijk zijn!

Gepubliceerd: 29-apr-2016 08:00

Verduisterende man werkneemster aanleiding voor ontbindingsverzoek

In een uitspraak die afgelopen week werd gepubliceerd ging het om een werkgever die verzocht de arbeidsovereenkomst met werkneemster te ontbinden wegens gewichtige redenen, te weten de verduistering door haar echtgenoot.

Werkneemster was vanaf 2005 in dienst bij werkgever. Haar man was bij dezelfde werkgever in december 2012 op staande voet is ontslagen, nadat hij op heterdaad was betrapt op verduistering.

 

1ste gesprek 2013

Hierover is werkgever in 2013 een gesprek aangegaan met werkneemster. In dat gesprek werd onder andere gevraagd of zij op de hoogte was van de verduisterpraktijken van haar man en of zij zich distantieert van die activiteiten van haar man. Op beide vragen antwoordde werkneemster ontkennend. Werkgever stelde zich alstoen op het standpunt dat dit een vertrouwensbreuk heeft veroorzaakt, waardoor werkneemster alleen nog maar in diensten is ingedeeld  waar een leidinggevend bij aanwezig was.

 

2de gesprek 2016

In 2015 is de man uiteindelijk onherroepelijk veroordeeld door de politierechter voor verduistering in dienstbetrekking. Werkgever is daarop vervolgens wederom in gesprek met werkneemster (in 2016) getreden. Daarbij heeft werkgever onder andere aangegeven dat zij de betrokkenheid van werkneemster bij de verduistering niet kan  uitsluiten en dat de relatie met haar man niet los kan worden gezien van werkneemster. Daar werkneemster zich nog steeds niet zou distantiëren van haar man, heeft werkgever haar een vaststellingsovereenkomst aangeboden om zodoende de arbeidsovereenkomst te kunnen beëindigen. Werkneemster is daar niet mee akkoord gegaan.


Werkgever verzoekt ontbinding

Werkgever dient vervolgens een ontbindingsverzoek in bij de kantonrechter. De gronden die zij aanvoert zijn verwijtbaar nalaten door werkneemster, dan wel dat er sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding dan wel dat er in redelijkheid niet van werkgever kan worden gevergd dat de arbeidsovereenkomst voortduurt. Daarnaast stelt werkgever zich op het standpunt dat er geen transitievergoeding verschuldigd zou zijn, daar er sprake zou zijn van ernstige verwijtbaarheid aan de zijde van werkneemster, nu zij zich niet heeft gedistantieerd van het handelen van haar echtgenoot en dus daarmede niet zou hebben gedragen  als goed werkneemster.

 

De kantonrechter

De kantonrechter kan de beredenering van werkgever niet volgen en wijst het ontbindingsverzoek af. Kort gezegd oordeelt de kantonrechter dat werkgever onduidelijk heeft gecommuniceerd met werkneemster. Had werkgever duidelijk aan werkneemster kenbaar gemaakt wat haar vragen precies waren en - nog meer in het bijzonder – wat volgens de werkgever de gevolgen zouden zijn van specifieke antwoorden van werkneemster, dan had dat mogelijk een andere uitkomst van het ontbindingsverzoek betekent.

 

NOVO’S Werkgeverstip

In bovenstaande zaak is vooral duidelijk dat de kantonrechter het niet eens is met de onduidelijke manier van communiceren door werkgever. Communicatie is dusdanig van belang dat niet alleen duidelijk moet zijn wat er gecommuniceerd is door werkgever. Nog belangrijk is dat u als werkgever duidelijk maakt wat u vraagt én wat de consequenties (kunnen) zijn bij het geven van verscheidene antwoorden.

 

Wilt u zeker weten dat uw communicatie naar uw werknemers duidelijk is? Neem dan contact met NOVO Advocaten te Breda via info@novo-advocaten.nl of bel ons  op 076-2056040. We staan u graag te woord.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!