Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Plan toekomstbestendige arbeidsmarkt, wat gaat er veranderen?

Plan toekomstbestendige arbeidsmarkt, wat gaat er veranderen?

Gepubliceerd: 11-jul-2022 08:00

Plan toekomstbestendige arbeidsmarkt, wat gaat er veranderen?

In juni vorig jaar berichtten wij jullie al over het SER-advies en in december over het daarvan afgeleide coalitie-akkoord. Inmiddels heeft de overheid nog verdere stappen genomen in het wijzigen van de regelgeving. Waarom? De overheid is van mening dat vernieuwde wetgeving ervoor moet zorgen dat er een gelijker speelveld komt tussen werknemers en zelfstandigen en het duidelijk wordt wanneer er sprake is van een werknemer en wanneer van een zzp’er.

We zetten de voorgenomen veranderingen die de overheid voor ogen heeft voor je op een rij.

  • Arbeidsovereenkomsten: Nulurencontract en min/max contract verdwijnt en wordt vervangen door contracten met een vast aantal uren.  
  • Uitzendovereenkomsten: uitzendkrachten krijgen dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers die direct in dienst zijn bij die onderneming. 
  • Ketenregeling: op dit moment is er een doorbrekingperiode van zes maanden om te voorkomen dat een contract voor bepaalde tijd wordt omgezet naar onbepaalde tijd (bna verloop van 36 maanden of 3 contracten). Deze periode van zes maanden komt te vervallen, zodat “structurele tijdelijkheid” en “draaideurconstructie” worden voorkomen.  
  • Een Arbeidscommissie moet worden ingesteld om de (rechts)positie bij conflictbeslechting van kwetsbare groepen zoals seizoenwerkers die de Nederlandse taal niet machtig zijn te verbeteren.
  • Onbepaalde tijd arbeidsovereenkomsten: contracten voor onbepaalde tijd moet de norm worden. Van-werk-naar-werk trajecten worden gestimuleerd door de overheid en tijdens het tweede ziektejaar komt er een focus op werk bij een andere werkgever (Spoor II).
  • ZZP’ers: schijnzelfstandigheid moet worden tegengegaan, er komt een arbeidsongeschiktheidverzekering voor zelfstandigen en fiscale voordelen zullen worden afgebouwd. Verder wordt de term ‘gezag’ in de wet aangepast om duidelijkheid te creëren over het karakter van de arbeidsrelatie.

NOVO's tip

Benieuwd naar wat deze veranderingen voor jou en/of jouw organisatie betekenen? Neem contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. Je kunt ons bereiken via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.  

 

 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!